Počet tygrů žijících na indickém území vzrostl z 1706 v roce 2011 na 2226 v roce 2014, sdělil ministr životního prostředí Prakáš Džávadékar. Výsledek označil za obrovský úspěch. Podle Džávadékara bylo při sčítání použito 9700 fotoaparátů, a ekologům se tak podařilo zhotovit snímky 80 procent všech tygrů v Indii.

„Zatímco populace tygrů ve světě klesá, v Indii je na vzestupu. To je skvělá zpráva," podotkl ministr. Současně navrhl, aby ochranářská opatření, která zaznamenala úspěch v Indii, byla přijata i jinde.

Podle ministra je Indie ochotna darovat tygří mláďata mezinárodnímu společenství a hrát klíčovou roli v ochraně tygrů ve světě.

Experti odhadují, že Indie je domovem asi 70 procent všech tygrů, kteří ve světě žijí. Ekologové ale ještě nedávno vyjadřovali obavy nad tím, že tygří populace v Indii se zmenšuje. List The Times of India například ještě v roce 2008 informoval o sčítání tygrů, při němž bylo registrováno pouze 1411 zvířat. Před sto lety přitom indické lesy obývalo údajně na 100.000 tygrů.

Tygry v Indii ohrožují pytláci a také zmenšování jejich přirozeného životního prostředí, především v důsledku odlesňování. To si žádá budování nových silnic, měst a energetických projektů.