Shodou okolností přitom leží v bostonské nemocnici Beth Israel Deaconess Medical Center, kde je hospitalizováno i jedenáct jeho pravděpodobných obětí a kde zemřel i jeho bratr 
a zároveň pravděpodobný spolupachatel Tamerlan.

Mladík je podle lékařů přesto mimo ohrožení života, vyšetřovatelé proto doufají, že jej budou moci brzy vyslechnout.  „Z mnoha důvodů doufáme, že podezřelý přežije, protože máme milion otázek, které je potřeba zodpovědět,"citovala sta-nice CNN guvernéra státu Massachusetts Devala Patricka. Zatím není zřejmé, zda mladík skončí před státním nebo federálním soudem. Pro mladíka čečenského původu jde doslova o otázku života 
a smrti. Zákony státu Massachusetts totiž na rozdíl od těch federálních neznají trest smrti.

Mladík ještě nebyl obviněn, pravděpodobně ho však čeká obvinění z terorismu a vražd.

Debaty se vedou i o tom, zda vyšetřovatelé mohou muže vyslechnout bez přítomnosti advokáta a bez toho, aby jej upozornili, že výpověď může být použita u soudu proti  němu.

Ojedinělé výjimky, která je podle amerických zákonů možná v obzvlášť naléhavých případech, chce využít vrchní prokurátorka státu Massachusetts Carmen Ortizová.

Řada právních expertů je ale proti. I vyšetřovatelé totiž připouštějí, že bratři zřejmě neměli jiné komplice a další útok tak už zřejmě nehrozí.

Starší Džocharův bratr  Tamerlan zemřel při přestřelce 
s policií v noci na pátek. Jeho mladší sourozenec z místa uprchl a policisté po něm pátrali bezmála 24 hodin.

Na mladíka policisty upozornil muž, který porušil zákaz vycházení vydaný úřady. Všiml si totiž posunuté plachty 
a krvavých stop u své lodi na zahradě. Poté, co policie pohnula s plachtou přikrývající plavidlo, vypukla na místě přestřelka. Následně policisté vyjednávali s Džocharem Carnajevem zhruba půl hodiny. Na odsunutí plachty nakonec použili robota, hledaného muže pak v lodi sledovali pomocí termovize z helikoptéry. Ze snímků bylo zjevné, že muž je těžce zraněný, ne však to, zda u sebe nemá výbušniny. Policie proto nakonec Carnajeva přesvědčila, aby vstal a vyhrnul si tričko.

„Poté už jsme se cítili dostatečně bezpečně, abychom k němu vyslali tým, který ho vytáhl z lodi a přepravil do nemocnice," řekl stanici CNN vyšetřovatel David Procopio.

Ze zmíněného člunu v tiché části města Watertown poblíž Bostonu se podle agentury AFP rázem stala bizarní atrakce 
a policie musela ulici uzavřít, aby odehnala dav zvědavců. Mezitím se na veřejnost dostaly další detaily ze života obou bratrů.  Překvapení vzbudily například výpovědi Džocharových spolužáků, podle nichž se pravděpodobný pachatel po pondělním útoku v Bostonu bavil na studentském večírku. „Vypadal tam tak uvolněně," řekla listu Boston Globe studentka, která si přála zůstat 
v anonymitě.

Oba bratři byli čečenského původu, v USA však žili už zhruba deset let.   Většina rodiny Carnajevových má za to, že oba bratři jsou nevinní.

Při bostonském útoku  minulé pondělí zemřeli tři lidé 
a dalších 180 utrpělo zranění. „Je to falešné obvinění. Nevím, kdo ho učinil, ale je to tak. 
A ještě byli tak zbabělí, že chlapce zabili," řekl agentuře Reuters otec obou mužů Anzor Carnajev. Rusko, kde nyní rodiče podezřelých bratrů žijí, varovalo USA před Tamerlanem Carnajevem už počátkem roku 2011. Upozorňovalo na jeho možné spojení s čečenskými separatisty a islámskými radikály. Agenti FBI však tehdy nic podezřelého nezjistili.

Čečenští separatisté na serveru Kavkazcenter.com včera spojení s atentátníky odmítli 
a naznačili možnou vinu ruských zpravodajských služeb.

Falešná obvinění padla na Inda i Čechy

Během vrcholící bostonské krize ovládla sociální sítě Twitter 
a Reddit senzační zpráva: indický student Sunil Tripathi, který před týdnem bez vysvětlení zmizel, je jedním z možných pachatelů útoku. Přestože po několika hodinách televize NBC zprávu popřela, obvinění se bleskově šířilo a zoufalá rodina mohla jen přihlížet. List New York Post zas ve středu zveřejnil na titulní stránce obrázek dvou mužů s batohy. Fotografie navozovala dojem, že jde o podezřelé, ačkoliv samotný článek takovou formulaci neobsahoval. Tentýž list napsal už v pondělí, že hlavním podezřelým je mladík ze Saúdské Arábie. Toho dav na místě zadržel jako podezřelého, později se však ukázalo, že jde o omyl. Po zveřejnění jmen bratrů Carnajevových pak řada uživatelů Twitteru zaměnila Čečensko za Česko. Ve vysílání stanice CNN dokonce tuto chybu udělal i bývalý agent CIA.