Jednatřicetiletý Albostani, který má podle deníku hodnost poručíka saúdskoarabského královského letectva, měl být členem patnáctičlenné skupiny, která 2. října, kdy na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu zmizel Chášakdží, přicestovala do Turecka.

Turecká policie na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu.
Zmizení novináře: Turci prohledali rezidenci konzula. USA chtějí nahrávky

Podle dostupných informací přicestoval Albostani na turecké území 2. října v 1:45 hodin místního času (0:45 SELČ), ubytoval se v hotelu Wyndham Grand Hotel a spolu s ostatními ještě téhož dne ve 21:46 místního času (20:46 SELČ) odletěl ze země na palubě soukromého letadla.

Tým tureckých vyšetřovatelů se souhlasem Rijádu prohledal saúdskoarabský konzulát a ve středu vstoupil i do rezidence konzula. Na konzulát se později vrátil, přičemž jeho prohlídku oficiálně ukončili ve čtvrtek nad ránem.

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášakdží
Saúdského novináře podle nahrávky mučili a rozřezali. Umíral sedm minut

Svá podezření, že byl novinář na půdě konzulátů umučen k smrti a jeho tělo rozřezáno, opírají vyšetřovatelé o zvukovou nahrávku, která podle médií údajně pochází z nainstalovaného odposlouchávacího zařízení.

Kritizoval korunní prince

Džamál Chášakdží byl známým kritikem saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Ten podle Chášakdžího propaguje reformy, ale nepřipouští o nich jakoukoli debatu. Kritizoval také podíl saúdskoarabské armády na bojích v Jemenu nebo politiku vlády vůči Kataru.

Saúdskoarabský novinář Džamal Chášakdží
Nahrály smrt saúdskoarabského novináře hodinky? Experti: Je to nepravděpodobné

Americký deník Washington Post ve středu publikoval poslední Chášakdžího článek, který nese název Svoboda projevu je to, co arabský svět potřebuje ze všeho nejvíc.

„Text jsem obdržela den poté, co Džamál zmizel od jeho překladatele a asistenta. Až dosud jsme ho ale nevydali, protože jsme doufali, že se k nám Džamál vrátí a společně projdeme některé úpravy. Nyní ale víme, že už k tomu nedojde,“ uvedla editorka listu Karen Attiahová.

Saúdskoarabský novinář Džamal Chášakdží
Je Chášakdží po smrti? Vraždu novináře měla nařídit královská rodina