Steinmeierovu práci z roku 1991 Kamenz zkoumal pomocí speciálního počítačového programu na odhalování podvodů v dizertacích: našel prý „značné množství indicií, že se jedná o plagiát". „Tím jsou dány předpoklady k tomu, abyste zahájili přezkoumávání a případně řízení o odebrání titulu," vyzval Kamenz podle Focusu univerzitu v Giessenu, které zaslal i téměř třísetstránkový rozbor. Podle mluvčí univerzity chce škola o dalším postupu rozhodnout během dneška.

Steinmeier podezření odmítl jako absurdní. „Pokud se univerzita v Giessenu rozhodne ho prověřit, budu výsledek očekávat s klidem," prohlásil šéf poslanců SPD. O něm se přitom spekuluje jako o příštím německém ministru zahraničí nebo financí, pokud by se sociální demokracie dohodla s konzervativci kancléřky Angely Merkelové na vládě velké koalice. Případné prokázání plagiátorství by tak mohlo vést k pádu dalšího prominentního německého politika.

Aféra s opisováním v Německu už dříve stála titul a následně i křeslo populárního ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberga nebo ministryni školství Annette Schavanovou. Naposledy se toto podezření objevilo proti předsedovi dolní komory parlamentu Norbertu Lammertovi. I ten nařčení odmítl a vybídl svou mateřskou univerzitu, aby ho prověřila. Ta zkoumání stále nedokončila.

Dosud nejvýše postavenou obětí plagiátorských afér v Evropě je bývalý maďarský prezident Pál Schmitt, který z funkce odstoupil loni v dubnu poté, co mu domovská Semmelweisova univerzita odebrala doktorský titul.