„V sázce jsou dnes evropské hodnoty, životní styl obyvatel Evropy, přežití národů a celé Evropy," prohlásil podle MTI Orbán ve městě Baile Tusnad v rumunském Sedmihradsku. Migrační vlna podle něj vyplývá z politického vývoje a „opravdu vážná hrozba" nepřichází z válečných zón, ale z „hloubi Afriky".

„Otázkou dnes není, v jaké Evropě si my, Maďaři, přejeme žít, ale spíš jestli to, co nazýváme Evropou, bude vůbec existovat," řekl rovněž Orbán v souvislosti s nynější migrační krizí. „Naše odpověď je jasná: chceme, aby Evropa zůstala evropská," dodal.

Podle něj budoucnost není „soutěžení v zírání do dálek, nýbrž v pochopení minulosti". Ti, kteří hlouběji chápou minulost a odvážněji a rychleji se z ní dokážou poučit, budou těmi, kdo zvítězí," řekl.

V této souvislosti také kritizoval Stranu evropské levice SEL. Maďaři podle jeho slov citovaných MTI dali jasně najevo, že si nepřejí ilegální imigranty a nechtějí se připojit k „intelektuálnímu běsnění Evropské levice".

Bezpečná a stabilní země

Vládou iniciovaný dotazník týkající se migrace podle Orbána ukázal, že Maďarsko je „bezpečnou a stabilní zemí" a že Maďaři „chtějí zůstat jednotným a vyrovnaným národem v nejistém světě, který je obklopuje".

Premiér evropské levici vyčetl, že migraci považuje „spíš za příležitost než za hrozbu". Nelíbí se mu, že levice podle něj věří v to, že příliv migrantů by mohl oslabit, či dokonce „zrušit" koncepci národních států a tím pomoci dosáhnout jejího dlouhodobého cíle.

Maďarsko se od loňska potýká s obrovským přívalem ilegálních migrantů. Jen od začátku roku jich přišlo na jeho území přes Srbsko na 90.000. Proto se vláda rozhodla postavit na hranici s touto sousední zemí plot. Podle Orbána by tato 175 kilometrů dlouhá bariéra měla být hotova do konce srpna.

Většina uprchlíků sice v Maďarsku požádá o azyl, ale následně pokračuje v cestě do dalších zemí Evropské unie, jako je Německo nebo Švédsko.