Podle prokurátora byl Marián Kočner obviněn 8. března. "Obvinění bylo Kočnerovi doručeno tento čtvrtek," uvedl. "Na začátku jsme pracovali s třiceti vyšetřovacími verzemi, momentálně jsme obvinili člověka, o kterém se domníváme, že by mohl být objednavatelem vraždy. Nevylučujeme však, že budou obviněni i další," dodal prokurátor.

Spis k vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové má 40 svazků a přes 15 tisíc stran, uvedl slovenský list Sme s odvoláním na speciální prokuraturu. V rámci vyšetřování bylo údajně vyslechnuto 17 podezřelých a 225 svědků. Policie také vykonala 41 prohlídek těla a 53 domovních prohlídek. 

Razie u slovenského podnikatele
Policie provedla razii u podnikatele Kočnera. Média ho spojují s vraždou Kuciaka

Ve vyšetřování je však stále několik otazníků. "Zbraň jsme stále nenašli. Zajistili jsme ale důkazy nezbytné k určení toho, o jakou zbraň a náboje se jednalo," uvedla speciální prokuratura. 

Právě Kočner byl v roce 2017 jedním z hlavních témat Kuciakových článků. Podle Denníku N se 23 z 52 textů, které novinář napsal od začátku minulého roku, zabývá kontroverzním slovenským podnikatelem.

Mimo jiné psal i o tom, že Kočnerovy firmy připravily stát o miliony eur na daních z přidané hodnoty. Krátce poté Kočner Kuciakovi veřejně vyhrožoval. Ten na podnikatele následně podal trestní oznámení, policie ale případ odložila s tím, že se nejedná o trestný čin ani přestupek.

Falšování směnek 

Kontroverzní podnikatel, který na sebe poprvé výrazněji přitáhl pozornost v roce 1998, kdy se pomocí pochybné bezpečnostní služby pokusil ovládnout komerční televizi Markíza, je momentálně ve vězení kvůli falšování směnek v hodnotě 69 milionů eur (1,78 miliardy korun).

Slovenský podnikatel Marián Kočner na archivním snímku
Podnikatel Kočner zůstává za mřížemi. Soud podruhé zamítl jeho žádost

Mezi čtveřicí dosud obviněných lidí v případu Kuciak je rovněž Alena Zsuzsová, kterou vyšetřovatelé označují za zprostředkovatelku vraždy a která měla ke Kočnerovi blízko. Kočnerovo jméno coby objednatele vraždy již dříve zmínil jediný spolupracující obviněný Zoltán Andruskó. Kromě Zsuzsové a Andruskóa byli zadrženi také Tomáš Szabó, vykonavatel nájemné vraždy, a řidič Miroslav Marčeko. 

Dosud obviněné čtveřici navrhl vyšetřovatel 11. března prodloužení vazby o dalších sedm měsíců. 

Vleklá politická krize

Úkladná vražda mladého novináře Kuciaka a jeho snoubenky Kušnírové odstartovala na Slovensku politickou krizi. Lidé vyšli do ulic a požadovali změny. Země pod Tatrami zažila největší protivládní demonstrace od roku 1989. 

V polovině března podal demisi premiér Robert Fico (Smer-SD), ještě před ním odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-SD). Později rezignoval i Kaliňákův nástupce Tomáš Drucker. Prezident Andrej Kiska pověřil vedením vlády Petera Pellegriniho (Smer-SD).

Akce na počest zavražděného novináře Jána Kuciaka
Zbraň, kterou byl zavražděn novinář Kuciak, mohla pocházet z Maďarska