Tři muži podle portálu wyborcza.pl v noci na středu vyvrtali otvor ve střeše hrobky německé podnikatelské rodiny von Kramstů, která před druhou světovou válkou patřila k nejbohatším v Dolním Slezsku. Podle místní legendy je plná pokladů. Když nenechavci z hrobky vylézali, jeden z nich spadl z několikametrové výšky a narazil hlavou do kovové mříže. Zemřel na místě.

Dva ostatní muže zadržela policie a obvinila je ze zničení hrobky a z toho, že neposkytli svému kamarádovi pomoc. Správce hřbitova připouští, že tento případ může souviset s hledáním údajného nacistického vlaku. „Ti muži mohli v souvislosti s tím uvěřit, že v hrobce něco najdou," řekl portálu listu Rzeczpospolita správce.

Správci lesů v okolí Walbrzychu si stěžují, že oblast zažívá nájezd dobrodruhů, kteří pátrají po vlaku. Varují, že zlatá horečka může vést k tragédii, protože v lese jsou například nezakryté, několik metrů hluboké kanály.

Místo, kde je tajemný vlak údajně ukrytý, prohledá polská armáda. Právník dvou mužů, kteří tvrdí, že vlak našli, v televizi TVN24 řekl, že v něm kromě některých vzácných minerálů zřejmě nejsou žádné cennosti.