Ve středu ráno se v továrně na výrobu cukrovinek Meňševik na jihovýchodě Moskvy odehrála tragédie. Bývalý ředitel podniku Ilja Averjanov vstoupil do objektu, zastřelil jedenatřicetiletého člena ochranky, který na místě zemřel, a tři osoby zranil. Poté se v budově zabarikádoval.

Útočník byl dopaden teprve ve čtvrtek ráno v někdejším skladišti tiskárny deníku Pravda, kam se ukryl. Po zadržení byl předán vyšetřovatelům.

Ilustrační foto.
Na jihu Ruska stříleli na turisty, jeden mrtvý a 11 zraněných

Dům na Ilovajské ulici v Moskvě, kde se továrna nachází, byl od včerejška obklíčen ozbrojenci. Na místo dorazil náčelník moskevské policie, policistům se však s Averjanovem nepodařilo navázat kontakt. Jediný, s kým komunikoval, byla rozhlasová stanice BFM.

Té řekl, že se rozhodl střílet, protože se jeho podniku zmocnila "banda kavkazská, osetinská, vedená dvěma prokurátory". Potom dodal: "Mám osm dětí. Čtyři roky bojuju, ale všechny si tu kupují. Padělají dokumenty a podle padělaných dokumentů odsuzují."

Havarovaná loď na Rýnu
Stometrová loď na řece Rýn narazila do mostního pilíře, 27 lidí se zranilo

Dlouho se přesně nevědělo, proč vlastně k činu došlo. Podle aktuálních informací z ruských médií vypukla střelba v továrně poté, co za bývalým ředitelem přišel věřitel - či exekutor - v doprovodu desítky strážců.

Jak dnes uvedl Averjanov na svou obhajobu, jeden z vymahačů na něj údajně namířil pistoli. Averjanov reagoval střelbou ze své legálně držené lovecké karabiny Saiga, což je civilní poloautomatická verze kalašnikova. Přitom smrtelně zranil jednatřicetiletého strážce Alexeje Osipova.

Náboje na místě činu svědčí podle agentury Interfax pro verzi o sebeobraně. Averjanov vystřelil šestkrát, zatímco z pistole bylo vypáleno 15 ran. Zbraně zkoumají odborníci.