Na zjištění své identity v podstatě odmítl s policií spolupracovat s tím, že svou skutečnou totožnost poznat nechce, a v jeho dosavadních výpovědích se objevují rozpory, napsal dnes britský deník The Telegraph.

"Prostě nevypadá jako chlapec, který tak dlouho žil v lese," řekl mluvčí berlínské policie Thomas Neuendorf. "Možná nám vypráví příběh, který není pravdivý, a proto nechce vyjít na veřejnost," dodal.

Sedmnáctiletý mladík tvrdí, že si pamatuje jen to, že se jmenuje Ray a že se svým otcem žili v lese od smrti chlapcovy matky před pěti lety. Říká, že jeho rodiče se jmenovali Ray a Doreen a že mu řekli, že jiné příbuzné nemá.

"Stan, který používal, byl opotřebovaný, ale ne tak opotřebovaný, jak by musel být po tak dlouhém pobytu v lese," upozornil policejní mluvčí.
"A byl čistý a nosil čisté oblečení. Jeho nehty byly udržované a ruce jemné, bez mozolů. Takové věci vyvolávají otázky," dodal.
Vyšetřovatelé jsou zaražení z nedostatku pokroku při řešení případu poté, co pátrání přes Interpol zůstalo bezvýsledné. Policie v jižním Německu, v Česku a v Rakousku, tedy v zemích, kde se po lesích mohl chlapec s otcem podle své výpovědi pohybovat, byla dotazována, zda v lesích nebylo nalezeno neidentifikované tělo.

"Žádné tělo objeveno nebylo," říká Neuendorf. "Hoch nijak nerozvedl svůj původní příběh a nemůže nám sdělit žádné skutečnosti, které bychom mohli prověřit. Nemůže pojmenovat ani popsat sebemenší význačný bod v krajině, žádné město nebo místo, které by nám pomohlo vystopovat jeho putování, jen stále opakuje stejný vágní příběh."

"Říká, že šel dva týdny, ale nedokáže nám říct nic o své cestě nebo proč se rozhodl jít na (berlínskou) radnici."

Stále není jasné, zda mateřským jazykem chlapce, který údajně umí jen několik málo slov německy, je skutečně angličtina. "Tlumočník říká, že mluví anglicky velmi dobře, ale že se angličtinu mohl naučit později a bez dalšího bádání to s určitostí nelze stanovit."

Policie doufala, že po přidělení opatrovníka bude moci přikročit k veřejné žádosti o pomoc při identifikaci a rozšířit pátrání po jazykové stránce, z hlediska vzorků DNA a podle zubařských záznamů.

"Při veřejné výzvě by ho někdo mohl poznat a pomoci mu vyplnit mezery v paměti," míní Neuendorf. Avšak chlapec řekl přidělené zákonné zástupkyni, sociální pracovnici ustanovené v pondělí, že si nepřeje zjistit svou skutečnou identitu. "Chci jen žít svým vlastním životem," řekl.

Toto rozhodnutí zvýšilo pochybnosti policie o pravdivosti jeho příběhu. "Jak je možné, že někdo nechce vědět, kým je a jak strávil poslední měsíce a roky?" ptá se Neuendorf.

Angelika Schöttlerová, poradkyně pro mládež berlínského obvodu Tempelhof-Schöneberg, který chlapce ubytoval ve svém zařízení, vysvětluje stanovisko svého orgánu. "Rozhodli jsme se, že věc nebudeme zatím dále vyšetřovat nebo zveřejňovat o chlapci více informací. Naším posláním je chránit ho. Jednou můžeme od něj požadovat další vysvětlení, ale takové rozhodnutí ještě nepadlo," řekla listu.

"Rozhodli jsme, že v případech jako je tento nemůžeme poskytovat více informací. Jsme tu k ochraně mládeže. To je jediná myslitelná a přiměřená věc v danou chvíli. Máme jiné zájmy než ostatní orgány," uzavřela Schöttlerová.

Tajemný příběh se začal odvíjet na počátku září, když na berlínskou radnici přišel zmatený mladík se stanem, batohem a spacím pytlem. Pamatoval si jen své jméno, žádné doklady ale u sebe neměl. Policii vylíčil, že před pěti roky údajně při autonehodě zahynula jeho matka a od té doby přežíval s otcem v přírodě. Když ten před 14 dny zemřel na následky pádu, Ray ho pochoval do jámy někde v lese a vyrazil na sever, jak mu dříve otec poradil.
Pátrání po tělu Rayova otce je zatím bezvýsledné. Z výpovědi mladíka vyšetřovatelé usuzují, že by mohlo ležet někde na saské straně Krušných hor, v Bavorském lese nebo v Česku. Česká policie potvrdila, že obdržela žádosti Interpolu o spolupráci, žádnou pozitivní informaci však zatím poskytnout nemohla.