Policie už zatkla přes 140 členů skupiny, která napadla obyvatele, u kterých se domnívala, že jsou upíři. Podle BBC už přišlo díky tomuto lynčování o život nejméně osm lidí. Dva muži byli ve čtvrtek zabiti v městě Blantyre, jeden byl zapálen, druhý ukamenován, píše BBC.

Lidé na Malawi vzali „zákon“ do svých rukou už v polovině září, kdy dav z hysterie zabil tři „údajné upíry“. Ti měli pít krev během magických rituálů.

V kábulské mešitě se odpálil sebevražedný atentátník.
Dva útoky na mešity v Afghánistánu si vyžádaly přes 70 mrtvých

Organizace spojených národů už stáhla kvůli obavám o jejich bezpečí své pracovníky ze dvou oblastí na jihu Malawi. Podle nich se upírské pověsti, které místní lidi děsí, začaly šířit ze sousedního Mozambiku a pronikly i přes hranice do okresů Mulanje a Phalombe.

"Tyto okresy byly vážně ovlivněny pokračujícími příběhy o pití lidské krve a možnou existencí upírů," uvedlo oddělení OSN pro bezpečnost ve zprávě.

„V zasažených oblastech byly posíleny hlídky,“ uvedl mluvčí malawijské policie James Kaledzera.

Malawi je jedna z nejchudších zemí světa, pracuje zde mnoho nevládních organizací a úroveň vzdělanosti je na velmi nízké úrovniá. Šíření pověr souvisejících s čarodějnictvím a jinými praktikami tu tak není nic výjimečného. Poslední násilnosti spojené se strachem z upírů v zemi vypukly již v roce 2002.

Harvey Weinstein
Weinstein přišel o členství v Britském filmovém institutu