Je pátek, poslední den kampaně před nedělními parlamentními volbami. Přestože by měl mít podle průzkumů další mandát  v kapse, postává už brzy ráno šestatřicetiletý Jaroslaw Krajewski před vchodem do stanice metra nedaleko obludné stalinské budovy Paláce kultury.

Mateusz Morawiecki
Polsko šlape. Vládnoucí PiS má tak šanci vyhrát volby

Rozdává letáčky, polské vlajky, trpělivě se baví především s důchodci, kteří jemu a jeho straně Právo a spravedlnost vyjadřují podporu. „Volte PiS a mě, číslo pět varšavské kandidátky prosím zakroužkujte. Je důležité, abyste přišli. Jde  o všechno!“ vyzývá sympatizanty Krajewski.

Když se ho jeden mladší kolemjdoucí zeptá, na co je za těch pět let vlastně hrdý, připomene program 500 plus, tedy speciální přídavek na dítě, ve výši v přepočtu asi 3300 korun měsíčně. Pro chudší rodiny s několika potomky učiněný zázrak. „Dostali jsme tím podporu rodin s dětmi na evropskou úroveň a chceme v politice posilování postavení rodiny pokračovat i po volbách,“ říká. „Poláků musí začít přibývat.“

Konec demokracie?

Tah, kdy v posledních ekonomicky dobrých letech vláda PiSu myslela na „obyčejné“ Poláky. Polákům do 26 let třeba zrušila daň z příjmu, hodnotí i nezávislí polští politologové jako velmi dobrý a hlavně úspěšný. Tak úspěšný, že podle většiny průzkumů získá PiS v neděli přes  46 % hlasů a většinu křesel v novém Sejmu.

Okno za hranice Evropské Unie. Na konferenci do Krynice tradičně přijíždějí stovky hostů z východní a jižní Evropy, jejichž státy ještě nejsou v EU.
V Krynici se představilo sebevědomé Polsko. Kulhavý tygr Evropské unie

Vyvstává problém, k čemu ji chce použít. Šéf PiS Jaroslaw Kaczynski vůbec nezakrývá, že k dalšímu potlačení nezávislých sdělovacích prostředků, získání plné kontroly nad soudy, nacionalizaci hospodářství. A vlastně  k plnému ovládnutí společnosti. A to přesto, že už nyní je Polsko pro porušování demokracie vyšetřováno EU.

Podle opozice v čele s liberální Občanskou koalicí (KO) nejde v nedělních volbách o nic méně než o to, zda Polsko zůstane demokratické. „Už tyto volby nemusejí být svobodné,“ nechal se slyšet lídr KO Grzegorz Schetyna. „Státní televize vede kampaň PiSu a soudci, kteří budou hodnotit regulérnost voleb, už nejsou nezávislí,“ varuje.