Polsko a další země střední a východní Evropy naléhají na přijetí reforem EU a poukazují přitom na to, že Evropská unie vystupuje vůči členským státům příliš autoritářsky. Chystaný odchod Británie z unie je podle nich zaviněn právě tímto jednáním. Mezi požadavky na reformy je posílení role vlád a parlamentů jednotlivých států na úkor institucí Evropské komise.

Szydlová Tuskovi řekla, že Polsko bude v Bratislavě naléhat na to, aby se začalo se zásadními politickými a hospodářskými změnami, uvedl mluvčí polské premiérky Rafal Bochenek. Tato pozice je podle něj výsledkem jednání s dalšími zeměmi visegrádské čtyřky, v níž Polsko spolupracuje s ČR, Slovenskem a Maďarskem.

"Tento summit musí být prvním impulzem na cestě ke změnám v Evropské unii. EU se musí změnit, musíme ji reformovat," tlumočil slova polské premiérky Bochenek. "Evropští činitelé nesmějí tyto reformy blokovat. Pasivita a neschopnost naslouchat pozorně hlasům společnosti v členských zemích vedly k brexitu," dodal.

Jedním z hlavních bodů sporu zemí střední a východní Evropy s vedením EU byla v poslední době migrační krize, především pak návrhy na povinné přerozdělování uprchlíků podle kvót. Visegrádská skupina zdůrazňuje, že je především nutné posílit a lépe chránit vnější hranice EU a že pomoc migrantům by měla směřovat hlavně do uprchlických táborů v blízkosti jejich domovských zemí.