Fotografie, na nichž děti lezou po čtyřech a olizují řediteli z nohou pěnu, o níž polská média psala jako o šlehačce, se původně objevily na internetových stránkách salesiánské školy. Ředitel Maciej Kozyra nyní nechce o této věci mluvit. Před několika dny ale tento kněz místní televizi TVL Odra řekl, že takový rituál nováčci na škole, která odpovídá v českém systému druhému stupni základní školy, podstupují už několik let a ještě nikdo si nestěžoval.

Zástupkyně příslušného školského úřadu Janina Jakubowská tvrdí, že by nebylo dobré záležitost hodnotit unáhleně. „Zatím neznáme přesné okolnosti, byl to rituál, třeba šlo o nápad samotné mládeže," řekla portálu gazeta.pl. Dodala, že pokud žáci olizování knězových kolen považují jen za hru, nevidí na tom nic špatného.

Oběti sexuálního násilí

Podle prokurátorky Liliany Lukasiewiczové z prokuratury v Lehnici vše nasvědčuje tomu, že nešlo o trestný čin. „Takové chování ale překračuje hranici dobrého vkusu," dodala prokurátorka. Psychoterapeutka Agnieszka Widerová-Wysoczańská, která pomáhá obětem sexuálního násilí, listu Gazeta Wroclawska řekla, že něco takového je nepřípustné. „Jisté chování je čistě sexuálního rázu," uvedla. „Kdyby šlo o dva dospělé v takové situaci, nikdo by neměl pochybnosti, o co jde," tvrdí psychoterapeutka.

Na obranu ředitele školy se v úterý postavili jeho podřízení, žáci a jejich rodiče i absolventi školy. V protestním dopise napsali, že součástí rituálu, který nováčci absolvovali, bylo „dotknout se ústy pěny na holení, kterou měl ředitel nastříkanou v silné vrstvě na kolenou, a ne slízávat z jeho kolen šlehačku". Uvedli, že to nebyla iniciativa ředitele Kozyry, který od „bažantů" jen přijal hold a pak je pasoval na žáky školy. Vše se prý odehrávalo v „radostné atmosféře" a „nikomu nepřišlo na mysl, aby žáky ponižoval".