Nový ministr spravedlnosti nicméně dal najevo nevoli nad "překvapivým" postupem prokurátorů. Podle něj by totiž bylo správné, aby o případu rozhodl soud vyšší instance, protože hodně Poláků prý považuje zločin prominentního režiséra za důkaz, že lidé jsou si "rovni a rovnější".

Soud v Krakově dospěl na konci října k závěru, že vydání Polanského by bylo v rozporu s polskými zákony a poškodilo by práva dvaaosmdesátiletého režiséra, herce a producenta.

"Analýza důkazů shromážděných v tomto případu opravňuje k závěru, že postoj soudu k zamítnutí vydání Romana Polanského úřadům Spojených států je správný," uvedla dnes v prohlášení krakovská prokuratura, na jejíž postoj se čekalo s uzavřením celého případu.

Americká justice žádala vydání Polanského kvůli sexuálnímu styku s nezletilou dívkou, jehož se dopustil v Kalifornii před 38 lety. Režisér při procesu v USA sex s tehdy třináctiletou dívkou přiznal, trval ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o pohlavní styk, se kterým dívka souhlasila. V USA je ale sex s nezletilci považován za znásilnění.

Polanski si v roce 1977 po dohodě odpykal trest 42 dnů vězení. Následující rok ale ze země uprchl v obavách z dlouholetého trestu, který mu hrozil vzhledem k tomu, že kalifornský soudce chtěl případ znovu projednat.

Polanski žije střídavě ve Francii a Polsku; žádost Spojených států o jeho vydání už před pěti lety řešil švýcarský soud, který ji nakonec zamítl. Říjnový verdikt z Krakova Polanski uvítal, o pozitivním výsledku prý nikdy nepochyboval.

Krakovský soud své rozhodnutí, s nímž se ztotožnil prokurátor, odůvodnil množstvím přehmatů v případu: Polanskému bylo v USA po desítky let upíráno právo na obhajobu, soudce "neeticky" diskutoval o případu jen s jednou stranou sporu, soudci byli neoficiálně "instruováni", došlo k úmyslnému zničení některých dokumentů a ztrátě dalších, jakož i soudci přehnaně reagovali na kritiku v médiích.

Nový ministr spravedlnosti považuje za překvapivé, že se prokuratura neodvolala. "Po spojení prokuratury a ministerstvem, k čemuž dojde v příštím roce, velice bedlivě prozkoumáme důvody tohoto rozhodnutí," řekl Zbigniew Ziobro. To podle listu Gazeta Wyborzca naznačuje, že by případně mohl prokurátory potrestat.

Podle Ziobra by případu prospělo, kdyby jej zhodnotil soud vyšší instance. "Případ pana Polanského mnoho Poláků považovalo za lakmusový papírek ukazující, zda jsou rovní a rovnější z hlediska společenského postavení, zvláště vzhledem k tomu, že se svého času dopustil ohavného zločinu, za který je stále stíhán v USA," prohlásil ministr.

Žádost někdejší Polanského sexuální oběti, aby další stíhání režiséra bylo ukončeno, kalifornský soud odmítl, stejné jako žádost Polanského obhájce o soudní proces v nepřítomnosti obžalovaného.