Slib snížení věkové hranice pro odchod do důchodu byl hlavním tahákem volební kampaně PiS. Příslušný návrh předložil polský prezident Andrzej Duda. Polský parlament jej dnes schválil poměrem hlasů 262:149, 19 zákonodárců se zdrželo hlasování. Opatření začne platit od října 2017.

Podle nejnovějších údajů polské hospodářství slábne a oslabuje i polský zlotý. List Gazeta Wyborcza se domnívá, že stárnoucí země si takovou reformu nemůže dovolit, a Poláky tak čekají nižší penze. Podle posledního sčítání z předloňského roku má Polsko 38,5 milionu obyvatel. Agentura PAP loni v červnu napsala, že země má poprvé ve své historii více než pět milionů starobních důchodců.

Nový zákon kritizuje opozice i ekonomové. "Tento zákon nikdy nesmí vstoupit v platnost, rozpočet to nepřežije," uvedla opoziční poslankyně Marta Golbiková ještě před hlasováním v Sejmu. "Z pohledu ratingových agentur jde o negativní zprávu, protože to zhorší střední a dlouhodobý fiskální výhled," řekl Marcin Mrowiec, analytik z Bank Pekao.

Jeden z hlavních polských problémů je nedostatek pracovní síly, který se tímto zákonem ještě zhorší a dále sníží hospodářský výkon země, shodují se ekonomové. Ještě než zákon podepíše prezident, musí projít polským senátem, kde má ale PiS rovněž většinu.

V České republice se věková hranice pro odchod do důchodu zvyšuje postupně, přičemž horní hranici stanovila vláda v září 2016 na 65 let.