O problémech s vízem pro Abramoviče poprvé v neděli informovala ruská zpravodajská agentura Bell, která napsala, že vypršelo před třemi týdny a jeho soukromý Boeing 767 naposledy letěl do Londýna 1. dubna.

Protichemické jednotky v Salisbury
Skripala otrávil novičok. OPCW potvrdila závěry britských vyšetřovatelů

Ruský oligarcha, který je s majetkem v hodnotě 9,3 miliardy liber třináctým nejbohatším člověkem ve Velké Británii, byl podle britského listu Sunday Time držitelem podnikatelského víza.

Podle člověka z Abramovičova okolí trvá obnovení víza déle než obvykle. Současně však neexistují žádné náznaky, že vízum nebude obnoveno, protože neexistuje žádné odmítnutí nebo negativní zpětná vazba.

Vladimir Putin
USA zveřejnily seznam oligarchů s vazbami na ruského prezidenta

Společnost Millhouse, která spravuje majetek Abramoviče ve Velká Británii, se k situaci odmítla vyjádřit. Stejně tak se nevyjádřilo ani britské ministerstvo vnitra. „Jednotlivé případy nebudeme komentovat,“ řekl britský ministr vnitra Ben Wallace listu The Guardian.

Vztahy zkazil atentát na ex-agenta

Bohatí Rusové již dlouho upřednostňují Velkou Británii jako místo, kde mohou žít nebo podnikat. Nicméně vztahy mezi Británií a Ruskem silně ochladly poté, co Londýn v březnu obvinil Moskvu z otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery nervovým plynem novičok. Rusko jakoukoli účast na otravách odmítlo.

Nemocnice v Salisbury, kde leží Sergej Skripal
Agent Skripal, otrávený novičokem, byl propuštěn z nemocnice

V reakci na obvinění z atentátu, země po celém světě vypověděly desítky ruských diplomatů, na což Moskva zareagovala stejným krokem. V případě Velké Británie Rusko pozastavilo aktivity organizace British Council, která podporuje kulturní programy mezi oběma zeměmi a uzavřelo britský generální konzulát v Petrohradě.

Poté následovalo několik prohlášeními britské strany, které naznačovaly, že režim ruských magnátů v Londýně by mohl být zpřísněn. Premiérka Tereza Mayová také uvedla, že by se vláda mohla více zaměřila na ruské investice ve Velké Británii.

Britská ambasáda v Moskvě.
Británie musí z Ruska stáhnout dalších 50 diplomatů. Kvůli vyrovnání počtů

Tehdejší britská ministryně vnitra Amber Ruddová v březnu prohlásila, že úřady zpětně prozkoumají víza vydaná bohatým zahraničním investorům, včetně Rusů, a zváží, zda je třeba přijmout opatření. V letech 2008 až 2015 přišlo do Velké Británie na speciální vízum kolem 700 Rusů.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson také v březnu řekl, že na zkorumpované Rusy, kteří získali bohatství díky svým vztahům s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, by se mohla v odplatě za útok na Sergeje Skripala zaměřit britská policie.

Roman Abramovič
Miliardář a majitel Chelsea Roman Abramovič slaví padesátiny