Na volby v Andalusii se nahlíží jako na první test Sánchezovy vlády. Andalusie na jihu je nejlidnatější oblastí. Jejím problémem je vysoká nezaměstnanost a také velký příliv migrantů, kteří po překročení Středozemního moře zamíří právě sem. Strany proto v předvolební kampani nejvíce sázely na témata, která hýbou tímto regionem i celým Španělskem. Objevily se otázky katalánské nezávislosti, migrace nebo rozpočtu. 

Španělský premiér Pedro Sánchez
Poslední bod brexitu vyřešen. Británie se dohodla se Španělskem o Gibraltaru

Právě na tato témata upozorňovala krajně pravicová strana Vox, která získala 12 z celkových 109 parlamentních křesel, což předčilo očekávání. Předvolební průzkumy jí předpovídaly maximálně pět zákonodárců. 

Po 43 letech

Podle BBC jde o průlom. Dosud se totiž hovořilo o tom, že ačkoliv nacionalistické strany v Evropě zažívají nebývalý nárůst, Španělsko je vůči tomuto "trendu" imunní. V živé paměti totiž má fašistickou diktaturu generála Franka, jehož režim padl v roce 1975. Jde tak o první úspěch krajní pravice po více než 40 letech. 

Straně Vox už gratulovala vůdkyně francouzských nacionalistů Marine Le Penová. "Velké a silné gratulace mým přátelům ze strany Vox, kteří zaznamenali významný výsledek." Le Penová stranu rovněž označila za „mladé a dynamické hnutí“.

Artur Mas, bývalý premiér Katalánska (uprostřed) se svými ministry při odchodu od soudu. Vlevo Joana Ortega a vpravo Francesc Homs.
Bývalý premiér Katalánska musí zaplatit 120 milionů. Kvůli ilegálnímu referendu

Strana Vox byla založena v roce 2014. Bývá označována za krajně pravicovou a populistickou, která se staví proti přílivu migrantů i proti islámů. Její lídr Santiago Abascal ale odmítá, že by šlo o extremistické uskupení. Podle něj je program strany v souladu s tím, co si miliony Španělů "skutečně myslí." Jde prý o stranu "extrémní nutnosti než extremismu." Abascal argumentuje také tím, že strana podporuje setrvání země v Evropské unii. Po vzoru amerického prezidenta Donalda Trumpa chce udělat ze Španělska „znovu skvělou zemi“.

Krok zpět

Kritici však hovoří o tom, že jde o krok zpět k diktatuře generála Franka. Socialistická strana vládne Andalusii již 36 let. Pod vedením oblíbené šéfky místní organizace PSOE Susany Díazové teď usilovala o získání většiny v parlamentu, aby mohla bez potíží složit vládu, to socialistům však ani zdaleka nepovedlo, když podle předběžných výsledků získali jen 33 křesel. Nyní je tedy podle všeho čeká složité hledání koaličního partnera.

Premiér Španělska Mariano Rajoy
Španělský parlament vyslovil nedůvěru premiéru Rajoyovi. Nahradí ho socialista

Konzervativní lidová strana (PP), kterou od léta namísto expremiéra Mariana Rajoye vede nový předseda Pablo Casado, získala 26 křesel a skončila druhá. Strana Ciudadanos (Občané), která chtěla získat druhý největší počet hlasů a porazit Lidovou stranu (PP), nakonec se ziskem 21 křesel zůstala na třetím místě. 

Zástupci Ciaudadanos vzápětí oznámili, že do koalice se socialisty znovu nepůjdou. Levicoví Podemos budou mít v regionálním parlamentu 17 mandátů.

Katalánci v ulicích po vyhlášení výsledků referenda.
Prokuratura obžalovala bývalé katalánské lídry. Za vzpouru jim hrozí 25 let