Lidé odpovídali na dvě základní otázky. V té první 54 procent z nich odpovědělo kladně na otázku, zda si přejí změnit vztah svého ostrova se Spojenými státy. Šestačtyřicet procent se vyslovilo pro zachování současného stavu.

Ve druhé se 61 procent hlasujících vyslovilo pro to, aby se Portoriko stalo 51. americkým státem, jedna třetina se vyslovila pro volné spojení s USA, které by ostrovu zajistilo větší autonomii, a pět procent pro nezávislost.

"Portoriko se musí stát státem, jiná možnost není," řekl podle internetového vydání britského deníku The Daily Mail 25letý Jerome Lefebre. "Vede se nám dobře, ale mohlo by to být ještě lepší. Mohli bychom dostávat více příspěvků, více finanční pomoci," tvrdí.
"Problémem Portorika není jeho politický status," myslí si jiný obyvatel tohoto tropického ostrova, který hlasoval pro to, aby se na postavení Portorika v rámci USA nic neměnilo.

Obyvatelé Portorika jsou sice občany Spojených států, ale nemají právo volit prezidenta. Zastoupení tohoto území v Kongresu je také omezené. Podle AP není zatím jasné, zda se Kongres bude výsledky referenda zabývat.

Základní údaje a zajímavosti o Portoriku

Ostrovní stát ve Velkých Antilách v Karibském moři, o rozloze 8959 km2 (zhruba jako Jihočeský kraj). Žije na něm asi 3,7 milionu obyvatel, z nichž 80 procent je španělského původu, zbytek tvoří černoši a mulati; většina Portoričanů jsou katolíci. V hlavním městě San Juan žije asi 400.000 lidí.

Ostrov objevil 19. listopadu 1493 Kryštof Kolumbus a dal mu jméno San Juan (svatý Jan). Později si ostrov vyměnil jméno se svým hlavním městem – „bohatým přístavem" (španělsky Puerto Rico). Portoriko bylo od počátku 15. století španělskou kolonií. Původní obyvatelé Taínové záhy po kolonizaci vymřeli a k práci na plantážích byli přiváženi černoši. Po španělsko-americké válce v roce 1898 získaly Portoriko, stejně jako Kubu, Filipíny a ostrov Guam, USA.

V roce 1917 získali Portoričané americké občanství. V roce 1947 se konaly první volby, v nichž si Portoričané sami zvolili svého guvernéra; do té doby byl jmenován prezidentem USA.

V první polovině 20. století se na Portoriku uskutečnilo několik protiamerických povstáních. V listopadu 1950 provedli dva Portoričané z hnutí za nezávislost Portorika neúspěšný atentát na amerického prezidenta Harryho Trumana.

V roce 1952 byla přijata nová ústava, na jejímž základě se Portoriko 25. července 1952 stalo volně přidruženým státem USA. To znamená, že Portorické společenství má vnitřní samosprávu, vlastní dvoukomorový parlament, ale za obranu a zahraniční politiku odpovídají USA. Portoričané mají americké občanství, ale nemohou volit prezidenta. V Kongresu USA mají zastoupení bez hlasovacího práva.

Od roku 1952 se na Portoriku konalo několik zamítavých referend o tom, zda má ostrov být 51. státem USA. V roce 1966 se pro začlenění do USA vyslovilo 39 procent voličů, v roce 1993 46,3 procenta a v roce 1998 46,5 procenta voličů.

Oficiální měnou na Portoriku je americký dolar; finanční systém je zcela integrován do finančního systému USA. Portoriko profituje ze štědrých subvencí z USA, důležitou složku portorického hospodářství tvoří cestovní ruch. Země má nejvyšší nominální HDP na obyvatele z Latinské Ameriky (v roce 2011 to bylo 26.600 dolarů); je druhou nejlépe konkurenceschopnou ekonomikou z Latinské Ameriky (po Chile).

Nejdůležitějšími zemědělskými produkty Portorika jsou cukrová třtina, banány, káva, ananas, zázvor a tabák. Na Portoriku se vyrábí též slavný rum Bacardi.

Z Portorika pochází například zpěvák Ricky Martin, herec Joaquin Phoenix či tenistka Gigi Fernándezová; dcerou portorických imigrantů v USA je mimo jiné herečka Jennifer Lopezová.

Portoriko má též samostatnou sportovní reprezentaci, která například na OH od roku 1948, kdy se účastnila poprvé, získala dosud dvě stříbrné a šest bronzových medailí, nejvíce v boxu. Populárním sportem je tam basketbal, v němž má země rovněž vlastní tým.