K útoku došlo v pondělí kolem 17:20 na Goethově náměstí nedaleko historického centra přístavního města Brém. Právě tehdy napadla Magnitze trojice zamaskovaných mužů, která ho mlátila dřevěnou tyčí, dokud neztratil vědomí. Poté, co ležel na zemi, kopali ho do hlavy.

Německý spolkový parlament (Bundestag)
Němci dopadli mladíka, kterého podezřívají z úniku osobních údajů politiků

Rozsah zranění, která politik utrpěl, je patrný z fotografie, kterou na twitteru později zveřejnil šéf strany Jörg Meuthen.

Kromě AfD, která otevřeně mluví o „atentátu“ a „černém dni pro demokracii“, odsoudili útok i představitelé dalších stran. „Neexistuje žádný důvod, který by ospravedlnil použití násilí. A to ani proti členovi AfD. Kdo bojuje proti nenávisti nenávistí, nechá na konci zase zvítězit nenávist,“ napsal na twitteru jeden z nejtvrdších kritiků AfD Cem Özdemir ze strany Zelených.

V podobném duchu se vyjádřil i ministr zahraničí Heiko Maas (SPD). Ten na twitteru uvedl, že „násilí nemůže být nikdy prostředkem politických sporů a je přitom úplně jedno, proti komu je namířeno“.

Útoky na kanceláře AfD

K podobně brutálnímu napadení politiků dochází v Německu jen výjimečně. AfD se ale v posledních měsících stala terčem několika útoků, které většinou skončily poškozením jejích kanceláří. Naposledy dokonce před kanceláří AfD v saském Döbelnu vybuchla nastražená nálož.

Ilustrační foto
Ozbrojený muž zaútočil na čínské školáky. Nejméně dvacet jich zranil