Místní se chystají na návrat dlouho ztraceného souseda: osmadvacetiletého vojáka Bowea Bergdahla, kterého posledních pět let věznili členové hnutí Tálibán v Afghánistánu. Jednalo se podle všeho o posledního amerického vojáka, který byl držen v zajetí v Afghánistánu nebo Iráku.

Že se prostřednictvím Kataru podařilo vyjednat výměnu, oznámil v sobotu americký prezident Barack Obama. Američané na oplátku propustili z věznice Guantánamo pětici zadržovaných mužů. Ti zamířili do Kataru, kde podle dohody zůstanou nejméně rok pod dohledem ve vězení. Podle dostupných informací se jedná o bývalé vysoce postavené členy Tálibánu, kteří byli zadrženi v Afghánistánu po americké invazi v roce 2001.

Zotavení v Německu

Bergdahl by měl v současnosti pobývat v americké vojenské nemocnici v Německu poblíž letecké základy Ramstein, kde se bude ze zajetí nějakou dobu zotavovat, ačkoliv jeho zdravotní stav je prý uspokojivý.

Podle jeho otce Roberta, který si nechal po dobu věznění svého syna narůst dlouhý plnovous, učil se paštunsky 
a vytrvale s manželkou lobboval za propuštění potomka, má Bowe problémy mluvit rodnou angličtinou. „Těžko si uvědomujeme, jak náročné zotavování má před sebou," uvedl Robert Bergdahl. 
„I když byl Bowe pryč, nikdy jsme na něj nezapomněli," prohlásil v sobotu Obama, podle něhož je povinností USA dostat všechny nespravedlivě zadržované Američany ve světě zpátky do země. Zároveň dodal, že USA se zavazují ukončit válku v Afghánistánu stejně jako uzavřít kontroverzní guantánamskou věznici. To zůstává jedním z Obamových nesplněných slibů – uzavření Guantánama prosazuje už od roku 2009, ale zatím se mu to kvůli úředním i právním komplikacím nepodařilo.

„Je to jako Vánoce stokrát dohromady. Nemohli jsme dostat lepší zprávu," uvedla pro americká média Stefanie O'Neillová, která plánovala opět organizovat každoroční připomínku Bergdahlova únosu. Nyní místo toho plánuje oslavy.

Výměna zajatců si ale vysloužila také kritiku pramenící i z principu, že s teroristy se nemá vyjednávat.

Například vlivnému republikánskému senátorovi Johnu McCainovi, který sám strávil ve vietnamském zajetí přes pět let, se nelíbí, že USA propustily pětici tálibánců. Ty McCain označil za „protřelé teroristy, kteří mají na rukou krev Američanů a bezpočtu Afghánců". Bude požadovat záruky, aby se nemohli znovu zapojit do bojů proti afghánské vládě a americkým vojákům, kterých bylo začátkem roku v Afghánistánu 38 tisíc. Na konci roku jich má zůstat necelých deset tisíc a většina se stáhne do roku 2016. 

Chtěl procestovat svět na kole
Slušný mladík s dobrodružnou povahou, který chtěl procestovat na kole svět. I tak vzpomínají na Bowea Bergdahla známí.
Za jakých okolností se americký seržant dostal v Afghánistánu do zajetí, není dosud zcela jasné. Dokonce se spekuluje o tom, zda se nejdříve nepokusil dezertovat, protože ho afghánská mise zklamala. Radikální skupina velitele Džaláluddína Hakkáního ho zajala, když Bergdahl ukončil hlídku v provincii Paktika. Stalo se to dva měsíce poté, co začal v Afghánistánu sloužit. Únosci s ním zveřejnili několik videí. Američtí představitelé tvrdí, že se před časem naskytla jedinečná možnost získat vojáka zpět, a proto s dohodou neváhali. Bergdahla vyzvedli v sobotu večer na východě Afghánistánu příslušníci amerických zvláštních sil helikoptérou. Vojákům ho předala skupina 18 tálibánců. „Jakmile nastoupil do stroje, napsal (kvůli hluku v kabině) na list papíru 'SF?' (zkratka pro special forces – zvláštní síly)," řekl agentuře Reuters nejmenovaný americký představitel. „Ano, hledali jsme tě dlouhou dobu," odpověděla posádka. Poté se prý Bergdahl zhroutil. Několik hodin po jeho propuštění odletěla z Guantánama do Kataru v americkém armádním letadle pětice zadržovaných tálibánců. Kritikům se nelíbí především to, že ve skupině je i Muhammad Faz, který je prý zodpovědný za vyvraždění tisíců afghánských šíitů. Tálibán výměnu slaví jako svůj velký úspěch.