Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Potravináři se snaží vyrobit čokoládu, která v horku neroztaje

Curych – Ať už je zabalená v lesklém papíru, ve tvaru vánoční dekorace nebo má podobu obyčejné tabulky, prodej luxusní čokolády v teplém počasí je problém. Většinou se začne rozpouštět dřív, než ji dáme do úst. Švýcarská společnost Barry Callebaut, která je největším světovým výrobcem čokolády, ale doufá, že se to brzy může změnit. Zahájila proto komerční prodej čokolády „odolné vůči vedru", která jí má pomoci v expanzi mimo nasycené trhy v Evropě a v Americe.

30.12.2015 2
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ČTK/PA

Čokoláda, která může odolat teplotám až do 38 stupňů Celsia, o čtyři stupně více, než je obvyklé, bez toho, že se obětuje chuť, by mohla „zásadně změnit hru", řekl v rozhovoru s listem Financial Times generální ředitel Barry Callebaut Antoine de Saint-Affrique. Podle něj odstraňuje všechny bariéry pro zákazníky, protože se snáze přepravuje a protože ne všechny prodejny jsou klimatizované.

Čokoláda odolná vůči horku ale není novým vynálezem. Americká potravinářská společnost Hershey poskytovala tabulky „tropické čokolády" americkým vojákům jak za druhé světové války, tak i za války v Perském zálivu na počátku 90. let. V letošním roce však západní výrobci čokolády dělají mnohem víc pro to, aby vyrobili čokoládu odolnou vůči teplu, která si současně zachovává výbornou chuť.

Hlavním důvodem této snahy jsou signály stagnace poptávky na domácích trzích, poznamenal analytik výzkumné společnosti Euromonitor Jack Skelly, který se specializuje na potraviny. „Růst v Evropě a Severní Americe dost zpomaluje. Ale například v zemích Blízkého východu je čokoláda stále méně populární než sušenky – čokoláda je drahá, je tam nedostatečná distribuční síť a málo prodejců, kteří mají k dispozici chladné prostory k uskladnění. Produkt odolný vůči teplu by mohl vyřešit nejméně polovinu problémů," řekl Skelly.

Inovativní náskok

Společnost Barry Callebaut má teď sice inovativní náskok, ten ale zřejmě nebude trvat dlouho. Další švýcarská společnost Nestlé, což je největší potravinářská firma na světě, rovněž uvádí, že se jí podařilo zvládnout technologii, která umožní, že se čokoláda nerozteče dřív, než ji nezačneme jíst. Nové produkty chce začít prodávat do tří let.

Pozadu nezůstává ani Hershey. Ta oznámila, že mezi spotřebiteli úspěšně otestovala novou generaci čokoládových produktů odolných vůči teplu a s lepší chutí. V příštím roce mají být představeny na vybraných trzích mimo USA. Nic bližšího ale firma neuvedla.

Barry Callebaut se zaměřuje na firmy, dodává své produkty potravinářským společnostem a restauracím. Firma zatím neupřesnila, komu bude své výrobky prodávat. De Saint-Affrique pouze řekl, že čokoládu vyvinuli výzkumníci v horkém a vlhkém Singapuru a v Belgii, která je tradiční „čokoládovou" zemí a kde je počasí obvykle zatažené a deštivé.

Autor: ČTK

30.12.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Pišťák
4 13

Když jdou karty, to klidně čůráte i do lahvičky, říká mariášový matador

Ilustrační foto
14

V Čechách hrozí tvorba náledí a zmrazků

Průzkum: V prvním kole volby prezidenta by vedl Zeman

V prvním kole přímé volby prezidenta by nyní vedla současná hlava státu Miloš Zeman. Ani on by však nedosáhl na nadpoloviční většinu hlasů nutnou pro okamžité vítězství. Ve druhém kole by pak Zeman sváděl vyrovnaný souboj s bývalým předsedou Akademie věd ČR Jiřím Drahošem.

AKTUALIZOVÁNO

Havlovi příznivci donesli na Hrad po letech symbol srdce

Dvě stovky lidí vyrazily dnes v podvečer v Praze na vzpomínkový pochod s názvem Srdce na Hrad. Akce se uskutečnila v předvečer výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla a měla připomenout jeho odkaz. Účastníci na Hrad donesli velký symbol srdce, který byl s Havlem spojen a který zdobil Hrad v posledních dnech Havlova prezidentování.

V Benátkách se utkaly desítky Santa Clausů ve veslařském závodě

Desítky veslařů převlečených za Santu Clause se o třetí adventní neděli sjelo do Benátek ke každoročnímu závodu na Velkém kanálu, který je hlavní dopravní tepnou města. Happening uspořádala už poosmé italská univerzita Ca 'Foscari.

Týdenní zkrat: Otče náš, nepokoušej nás

Do Vánoc zbývá týden. Před námi je třetí adventní neděle. Celý křesťanský svět se již uklidnil a je ve svátečním očekávání. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT