Během celého dnešního dne na území Bavorska nadále vydatně pršelo a déšť zasáhl i další oblasti na jihu a západě země. Podle meteorologů je třebat s prudkými dešti a bouřkami počítat ve středním a jižním Německu po celý víkend.

Situace v některých částech Bavorska je nadále dramatická, v nejpostiženějších obcích jako jsou Simbach nebo Triftern a jejich okolí jsou poškozeny stovky domů, některé zkáze podlehly zcela. Jen v okrese Rottal-Inn napáchala voda škody za více než sto milionů eur (2,7 miliardy korun).

Večer úřady uvedly, že už v oblasti postižené záplavami nikoho nepohřešují. Manželský pár ze Simbachu, 81letého muže a 77letou ženu, kteří byli pohřešováni od čtvrtka, se podařilo nalézt v pořádku.

Dodávky elektřiny se sice již podařilo prakticky všude obnovit, ale i v noci na dnešek zůstalo kolem stovky domácností bez elektrického proudu. Uzavřeny jsou nadále i některé školy v oblasti. Úřady občanům v postižených regionech doporučily, aby převařili veškerou vodu, kterou se chystají konzumovat.

Bavorská vláda už obyvatelům postiženým záplavami slíbila pomoc, ta v první fázi dosáhne okamžitého příspěvku 1500 eur (40,5 tisíce korun). Premiér Horst Seehofer přislíbil i rychlou obnovu zničené infrastruktury. Velké škody má i Bádensko-Württembersko, kde si tento týden živel vyžádal životy čtyř lidí.

Počasí komplikuje situaci i lidem na západě Německa. Ve čtvrtek večer blesk těžce zranil dvojici mužů v obci Krefeld v Severním Porýní-Vestfálsku. V oblasti se dnes očekávají výrazné srážky.