Zdá se, že se nyní v Řecku hraje o budoucnost celé eurozóny a vlastně i celé Evropské unie. Zatímco někteří ekonomové dávají přednost půjčkám před odchodem Řecka z eurozóny, jiní by v tom žádný problém neviděli. Dokonce si někteří myslí, že projekt eura by bylo lepší celý zrušit. O dalším osudu budou řečtí poslanci rokovat dnes, kdy se chystají hlasovat o reformách, které v Bruselu předložil premiér Alexis Tsipras. Jak by se mohla budoucnost vyvíjet, mohou naznačovat některé z citátů, které jsme pro vás vybrali.

Klikni pro zvětšení:

Řecko

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl: Atény by za další půjčky měly dát věřitelům něco do zástavy

Řecký parlament bude dnes hlasovat o reformách, které by zemi měly zajistit další půjčky. Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl je přesvědčený, že ani další půjčky už Řekům nepomohou.

Lze vůbec Řecko před bankrotem zachránit?
Ne. To šlo tehdy, když mělo potíže jenom s likviditou, tedy když mu došly peníze. Teď už je v nesolventní situaci, to znamená, že vůbec nemá mechanismy, aby si vydělalo peníze.

Řecko tedy nemá šanci se z toho dostat?
Nemá. Ledaže by si Německo do tabulky státního rozpočtu přidalo kolonku Nekonečná pomoc Řecku a každý rok by na jih poslalo takových 100 miliard eur.

Co by se ale muselo stát, aby se situace změnila?
Klíčové je, jaký mechanismus Řeky nakopne. Všichni mluví o reformách, strukturálních změnách a podobně. To jsou blbosti. Klíčové je, aby se obnovilo podnikání a export. Když se podíváte do historie, kdy Řecko nebo i Itálie šly do háje, tak jim vždy oslabila drachma nebo v Itálii lira. To nakoplo export. Nyní jsme v situaci, kdy Řecko je příliš špatné a Německo příliš dobré. To se musí nějak vyrovnat, ale s eurem to nejde.
Michl

Evropská unie tedy nepostupuje správně, když za reformy nabízí Řecku další peníze?
Evropa postupuje, jako kdyby neměla ani základní kurz makroekonomiky. Jako by prolétla u zkoušky. Říká, že dá Řekům peníze, ale ti musí škrtat a zvyšovat daně. To je ale úplný nesmysl, protože Evropa si tím sama způsobuje nevratnost půjčky. Když si zvýšíte daně, tak nebudete růst.

S jakými reformami měly přijít?
Potřebují nějaký šokový impulz, který je může nakopnout. Lotyši měli také euro a zbankrotovali. Jenomže Lotyši jsou jiná mentalita než Řekové. Lotyši si tehdy rychle snížili platy o padesát procent, šli do recese, ale během dvou let se z toho dostali. Řekové se v tom patlají pět let, ale neudělali nic. Druhá možnost je udělat to jako 
v Argentině. Ta opustila pevnou vazbu svého pesa na dolar, měna oslabila, národ trochu zchudl, ale pomohlo to exportu. Další variantou je odchod z eurozóny. V Řecku je 60 procent mladých lidí bez práce. Pokud to bude pokračovat, mladí se svolají přes Facebook a budou tam mít diktátora. Ten to tam všechno srovná.

Toho by se Evropa měla bát.
Nebo se bát toho, že je jednou bude dotovat Rusko nebo Čína.

Nebyl by odchod Řecka krachem Evropské unie?
Zatím si všichni myslí, že když zachrání eurozónu, tak pomohou Řecku, ale to není pravda. Podle mě by mělo Řecko nebo Německo z eurozóny odejít. Když odejdou Němci, posílí marka a ostatním měna oslabí a pomůže jim to. Když odejdou Řekové, oslabí jim drachma, a to jim rovněž pomůže. Důležité je, aby byla zachována Evropská unie. Pokud se to nebude řešit, tak se může stát, že Britové v referendu řeknou „ne" unii. To teprve bude problém.

Ztotožňujete se s postojem premiéra Bohuslava Sobotky a ministra financí Andreje Babiše, když nechtějí aktivovat Evropský finanční stabilizační mechanismus?
Jednoznačně ano. Nebo by Řekové měli dát něco do zástavy. Řekl bych jim: „Dělejte si ty reformy, jak chcete, ale za každou další půjčku dejte něco do zástavy."

Už se někdy něco takového stalo?
Když na konci 19. století zkrachovalo Peru, Spojené státy jim tehdy odepsaly dluh 53 milionů dolarů, tehdy to bylo docela dost peněz, ale chtěly za to na 66 let provozovat v Peru železnice.

Kdyby se Řecko vrátilo k drach-
mě a začalo by se mu vést, nebyla by to pobídka dalším státům, aby z eurozóny také vystoupily?
Je to možné. Jenomže teď je to tak, že kdyby Řekové ze svých dluhů nezaplatili nic, tak třeba Slováci by ze svého rozpočtu museli poslat dvě miliardy euro. Když si to přepočtete, tak je to 54 miliard korun. To je jejich záruka za jejich dluhy, a to se bude dál jenom kupit. Kdyby tedy jih vystoupil, tak je to vysvobození pro eurozónu a není to pohřbení myšlenky EU.

Jaká je podle vás budoucnost eura?
Když za ním bude Německo, tak budoucnost má.