Úřady napříč Kalifornií evakuovaly již více než 250 tisíc lidí, včetně obyvatel města Thousand Oaks, kde během středečního útoku duševně nemocného válečného veterána zahynulo dvanáct lidí. Podle britské BBC plameny zničily již tisíce domů.

Požár zachvátil i okolí jihokalifornského Malibu
Oheň se v Kalifornii rychle šíří. Úřady evakuovaly letovisko Malibu

„Rozsah ohnivé destrukce je neuvěřitelný, srdcervoucí,“ okomentoval živelné řádění Mark Ghilarducci z kanceláře kalifornského guvernéra. K šíření trojice požárů v severní i jižní části amerického státu přispívá silný vítr Santa Ana.

První oběti v Paradise

Požár Camp, který ve čtvrtek propukl v národním lese Plumas severně od Sacramenta, se rozrostl již na 81 kilometrů čtverečních a pohltil město Paradise. Zničeno bylo podle BBC více než 6700 domů a podniků a plameny se pohybovaly tak rychle, že lidé v kolonách museli opustit vozy a uniknout pěšky.

Šerif okresu Butte County Kory Honea na páteční tiskové konferenci oznámil, že ve spálených automobilech bylo zatím objeveno pět mrtvých, další tři lidé zemřeli na ulici a jeden uhořel ve svém domě. Úřady pohřešují dalších 35 lidí. „Tahle situace je ten nejhorší možný scénář. Dlouho jsme se něčeho takového obávali,“ řekl reportérům Honea.

K evakuaci pacientů uvězněných v místní nemocnici musely úřady použít buldozer, kterým si záchranáři prorazili cestu mezi opuštěnými a spálenými vozidly. „Nic tu nezbylo,“ komentoval následky požáru mluvčí kalifornského úřadu lesní a požární ochrany Scott Maclean.

Oheň ohrožuje domy celebrit

Na jihu Kalifornie řádí dvojice požárů Hill a Woolsey, které v současné době pokrývají území o rozloze téměř 142 kilometrů čtverečních. „Oheň se vymkl kontrole a míří do obydlených oblastí Malibu,“ uvedly ještě v pátek v prohlášení úřady a vyzvaly k evakuaci. 

Své domovy musela opustit i řada celebrit, které obývají města Malibu a Calabasas. Zpěvačka Cher na svém twitteru napsala, že má strach o svůj dům v Malibu. Zlověstný tmavý dým v blízkosti svého sídla natočila na svůj instagram i zpěvačka Lady Gaga.

Oskarový režisér Guillermo del Toro musel opustit svůj dům, který je muzeem sběratelských předmětů ze světa hororu a fantasy. Evakuovat se musela i televizní hvězda Kim Kardashianová-Westová. Její manžel, rapper Kanye West, informoval, že je jeho rodina v bezpečí.

Podle magazínu Forbes plameny v pátek večer zničily desítky domů v Malibu včetně rezidence Caitlyn Jennerové, americké televizní hvězdy, která v roce 2015 podstoupila změnu pohlaví. Oheň podle BBC zlikvidoval i kulisy, v nichž se natáčí televizní seriál Westworld.

Sever Kalifornie zachvátil rozsáhlý požár
Sever Kalifornie zachvátil ničivý požár. Desetitisíce lidí musely uprchnout