Eltona Johna rozhořčily výroky, že hodnoty liberální demokracie byly překonány a že je většina lidí v západních státech odmítla. Putin to řekl v obsáhlém rozhovoru, který před summitem G20 poskytl britskému listu Financial Times. Zpěvák také poznamenal, že Putin je pokrytec, když tvrdí, že chce, aby příslušníci komunity LGBT byli šťastni a mezitím se objevily zprávy, že byly v Rusku cenzurovány všechny scény s líbáním a sexem mezi muži ve filmu Rocketman, který je o životě Eltona Johna.

Francouzský prezident Emmanuel Macron (vpravo) a Sir Elton John před Elysejským palácem.
Macron a Elton John společně vyzvali k finanční podpoře boje proti AIDS

"Chovám k němu velký respekt, je to geniální muzikant, všichni máme jeho hudbu rádi. Ale myslím si, že nemá pravdu," reagoval Putin na okraj summitu G20 v Ósace na zpěvákovu kritiku. Putin uvedl, že ruské úřady mají vůči komunitě LGBT uvolněný přístup bez předsudků, doplnil však, že pouze dospělí se mohou rozhodovat o genderové identitě. Putin také řekl, že ačkoliv nevyvrací obecnou přitažlivost liberálních hodnot, jeho tvrzení se vztahuje k situacím, kdy je narušován tradiční styl života.

Nepřátelská atmosféra

Veřejné mínění je v Rusku vůči homosexuálům silně nepřátelské, jak dokládají průzkumy. Homosexualitu pranýřuje pravoslavná církev a brojí proti ní i nacionalistická a ortodoxní pravice. V zemi už šest let platí zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží, který má chránit mladou generaci před projevy "netradičního" sexu.

Zpěvák Elton John v roce 2015 podpořil sexuální menšiny v Rusku a oznámil, že by si chtěl s prezidentem Vladimirem Putinem promluvit o jeho "směšných" názorech na práva homosexuálů. Oba si pak telefonovali.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Šance pro jadernou dohodu? Putin: USA a Rusko zahájily jednání