Tři čtvrtiny dětí, které Sýrii musely opustit, jsou mladší jedenácti let, řekl agentuře AP Anthony Lake, výkonný ředitel Dětského fondu OSN (UNICEF). „Není to jen další číslo," upozornil. „Jde o děti vytržené z domovů, možná dokonce z rodinného prostředí. Čelí hrůzám, které si jen těžko můžeme představit."

Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Antonia Guterrese útěkem z vlasti těžký úděl syrských dětí nekončí. „I když se uchýlí do bezpečí, jsou vystaveny traumatům a depresím, ztrácejí naději do života," prohlásil. OSN se podle něj snaží těmto dětem pomáhat, pomoc poskytuje i rodinám novorozenců, kteří přicházejí na svět v exilu. Zajišťuje jim nejen přístřeší, ale i rodné listy a doklady o občanství.

Útrapy dětí žijících v exilu se podle pracovníků OSN zvyšují. Jsou vystaveny nebezpečí zotročení, nucených sňatků a sexuálního násilí. Tisíce dětí utíkají ze Sýrie do Jordánska, Libanonu či Iráku osamoceně, bez doprovodu rodičů nebo příbuzných.

Během občanské války v Sýrii, která začala v březnu 2011, zemřelo odhadem na 100.000 lidí, z toho kolem 7000 dětí. Kromě milionu dětí nucených odejít do zahraničí jsou podle OSN v Sýrii další dva miliony dětí, které musely opustit domov a uchýlit se do provizorních přístřeší uvnitř Sýrie.