Společnost Ringling Brothers & Barnum & Bailey Circus uvedla, že v důsledku sílící veřejné kritiky těchto vystoupení vyřadí slony ze svého programu. Dojde k tomu do tří let. Tak dlouho prý bude cirkus potřebovat k tomu, aby vybudoval odpovídající útulek na osmdesátihektarovém pozemku na Floridě, kam by měli vysloužilí chobotnatci zamířit.

Aktivisté jsou sice ojedinělým rozhodnutím potěšeni, podle nich by ale plán měl být uskutečněn hned. "Mnoho slonů trpí bolestivou artrózou a řada má tuberkulózu, takže by měla jejich práce (v cirkusu) skončit už nyní," uvedla v prohlášení prezidentka organizace Lidé za etické zacházení se zvířaty (PETA) Ingrid Newkirková.

Ringling Brothers loni vyhráli mnohaletý soudní spor s organizacemi na ochranu práv zvířat, které cirkus žalovaly za údajně neetické zacházení se slony. Přesto se nyní společnost rozhodla na rozdíl od mnoha menších cirkusů zrušit sloní vystoupení, která čelí stále větší kritice a hrozí poškozením jejího mediálního obrazu.

Podle cirkusu je však nejprve nutné absolvovat administrativní proces a získat povolení ke stavbě útulku, proto budou sloni předvádět natrénované kousky ještě tři roky.

Vystoupení tygrů, velbloudů či psů ale cirkus ve svém programu ponechá.