Alespoň to vyplývá z mnoha posledních prohlášení, a to nejen nového šéfa Bílého domu. Naposledy zazněl takový výrok v pondělí v Kongresu, kde zahraniční výbor Senátu odsouhlasil nominaci bývalého šéfa ropné firmy Exxon Mobil Rexe Tillersona na funkci hlavy americké diplomacie. Tillerson musel už při oznámení, že se stane členem vlády, čelit kritice kvůli úzkým obchodním vztahům směrem na Rusko a také proto, že mu před několika lety udělil vysoký řád sám ruský prezident Vladimir Putin.

Administrativa s tučnými konty

Největší Tillersonův kritik v Kongresu byl kupodivu republikánský senátor Marc Rubio. Poukazoval na Tiller-sonovu blízkost k Rusům. Když ale kandidát na ministra prohlásil, že Rusko je hrozbou a anexe Krymu nezákonná, Rubio obrátil. Při pondělním schvalování řekl, že v takovém případě bude bývalý šéf ropné společnosti nejlepším ministrem zahraničí v dosavadních dějinách Spojených států.

Čtěte také: 28. únor. Den, kdy má Trump promluvit k poslancům Kongresu

Mezi hlavní taháky pro média je skutečnost, že majetek nové americké vlády je prý větší než to, co vlastní třetina amerických domácností. Jedná se údajně o 9,5 miliardy dolarů. Dá se konstatovat, že to je zatím asi jediný superlativ, který je pravdivý a objektivně změřitelný. Ale také jediný, ke kterému se ani Trump, ani žádný z jeho blízkých spolupracovníků veřejně nepřihlásil.

Zajímavou postavou Trumpovy administrativy bude ministr energetiky Rick Perr, bývalý guvernér Texasu. Nejen proto, že by měl vlastně naplňovat prezidentovu myšlenku odklonu od boje proti globálnímu oteplování a ekologické politiky, což byl jeden z pilířů Obamovy politiky. Perry se dvakrát pokoušel dobýt Bílý dům a Trumpa v poslední předvolební kampani označil za „rakovinu konzervatismu". Agentura AP na něho vyhrabala šest let starou záležitost, kdy Perry sliboval, že v případě svého vítězství zruší některá ministerstva. Včetně toho, jehož se nyní stane šéfem. Vše zapomenuto.

S leninistou v zádech

V záplavě Trumpových netaktností zapadají výroky jeho vrchního poradce Stephena Bannona. Přede dvěma lety prohlásil pro deník The Daily Beast: „Jsem leninista. Lenin chtěl zničit stát a přesně to hodlám udělat. Chci nechat všechno zhroutit a strhnout současný establishment!" Bannon byl jedním z mála, který během kampaně dával najevo nezlomnou víru ve vítězství budoucího šéfa. Vytušil, že Trumpova soupeřka nezíská rozhodující podporu mezi hispánským obyvatelstvem a že do Bílého domu dotlačí Trumpa hlasy lidí z měst kolem Velkých jezer. Měl pravdu.

Přečtěte si: Americký senát schválil Mikea Pompea šéfem CIA

Rok a půl před volbami nazval Joshua Green z Bloomberg Businessweek Bannona nejnebezpečnějším politickým operativcem. Udělá prý vše, aby smetl demokratické kandidáty Hillary Clintonovou a Jeba Bushe. V kampani doporučoval konkrétní kroky proti Clintonové, které potom Trump skutečně použil.

Klíčoví muži Donalda TrumpaZdroj: DENÍK