„Vítězství Roberta Fica by ohrozilo demokratický systém na Slovensku," prohlásil dnes před novináři Čarnogurský, jenž Fica přirovnal k někdejšímu autoritářskému slovenskému premiérovi Vladimíru Mečiarovi. Čarnogurský zopakoval, že Fico plánuje posílit prezidentské pravomoci zejména v oblasti jmenování vysokých státních funkcionářů.

Premiér a předseda sociálních demokratů (Směr-SD) Fico už o víkendu prohlásil, že silnější pravomoci pro hlavu státu prosazovat nehodlá.

Někdejší vicepremiér československé vlády a bývalý předseda Křesťanskodemo­kratického hnutí Čarnogurský se o zvolení prezidentem uchází coby občanský kandidát. Podle dřívějších sondáží by skončil až kolem šestého místa a do druhého rozhodujícího kola voleb by nepostoupil.

Podle Čarnogurského Fico také využívá funkci šéfa vlády v prezidentské kampani. Zmínil víkendovou diskusi ve veřejnoprávním slovenském rozhlase, ve které premiér neměl politického oponenta.

Další prezidentský kandidát Andrej Kiska zase v novinách nechal otisknout inzerát, kterým vybídl Fica, aby zveřejnil podrobnosti o aféře s emisními povolenkami, které Slovensko v roce 2008 za první Ficovy vlády prodalo pod cenou neznámé firmě. Případem se zabývala i policie, vyšetřování ovšem směřuje do ztracena. Kriticky se vůči Ficově straně Směr-sociální demokracie už dříve vyjádřil také herec Milan Kňažko, jenž prezidentskou kandidaturu ohlásil až mezi posledními.

Nejvyšší státní posty jedné straně?

Někteří prezidentští kandidáti shodně tvrdí, že jedna strana by neměla ovládnout všechny přední politické posty v zemi. Sociální demokraté po přesvědčivém vítězství v parlamentních volbách v roce 2012 sestavili jednobarevnou vládu a obsadili i post šéfa sněmovny. Fico, který je dlouhodobě nejdůvěryhodnějším politikem na Slovensku, se hájí, že politická síla jeho strany vychází z vůle občanů.

První kolo přímé volby slovenského prezidenta se uskuteční 15. března. Kandidátku do voleb podalo 15 osobností. Kancelář předsedy parlamentu v těchto dnech zkoumá, zda všichni splnili podmínky pro kandidaturu. Jednou z nich je získání podpory od alespoň 15 poslanců sněmovny nebo předložení petice s podpisy nejméně 15.000 voličů.