V ulicích Bangkoku dnes opět demonstrovali lidé proti nedělním parlamentním volbám, které podle opozice nevrátí zemi politickou stabilitu. Úřady si podle agentury Reuters stěžují, že protivládní demonstranti někde blokují distribuci volebních lístků.

Protivládní demonstranti žádají rezignaci premiérky Jinglak Šinavatrové a dosazení nevoleného orgánu, který by přijal volební a další politické reformy. Největší opoziční uskupení Demokratická strana volby, které nemá šanci vyhrát, bojkotuje. Vyzvala ale své příznivce, aby nepoužívali žádné násilí.

„Lidé neuzavřou volební místa, ale budou demonstrovat na silnicích. Budou demonstrovat klidně, mírumilovně, bez násilí. Neuděláme nic, co by zabránilo lidem jít volit," řekl podle Reuters v pátek večer předák protivládních demonstrantů Suthep Thaugsuban.

Desítky tisíc policistů

Úřady se ale obávají možných násilností a na víkend mobilizovaly kolem 130.000 policistů, kteří mají chránit 93.500 volebních místností v zemi. Do dnešních střetů provládních a protivládních demonstrantů podle dostupných zpráv policie nezasáhla.

Podle webu BBC obklíčili v pátek účastníci protestů nejméně jeden úřad v metropoli Bangkoku a několik dalších na jihu země, aby znemožnili distribuci hlasovacích lístků. V uplynulých týdnech odpůrci režimu premiérky Šinavatrové rovněž bránili registraci kandidátů pro volby.

Zatímco v severních a východních provinciích, jež jsou baštou klanu Šinavatrových, se hlasování podle předpokladů uskuteční bez větších potíží, v metropoli Bangkoku a na jihu země lze očekávat nepokoje.

Opozice obviňuje vládu z korupce a také z toho, že ji z exilu v Dubaji na dálku řídí expremiér a bratr současné předsedkyně vlády Tchaksin Šinavatra. Miliardář Šinavatra byl v roce 2006 svržen vojenským převratem a od roku 2008 žije v zahraničí, aby se nemusel zodpovídat z obvinění z korupce a zneužití moci.