Dnešní téměř simultánní exploze výbušnin ukrytých v automobilech v Bagdádu zasáhly především čtvrti obývané šíitskou většinou. Atentáty byly zaměřeny na trhy, kavárny a rušné nákupní třídy, uvedly zmíněné zdroje. Odehrály se všechny během jedné hodiny.

Sunnitští povstalci v Iráku stupňují v poslední době své útoky proti vládě vedené šíity a povzbuzuje je v tom i konflikt v sousední Sýrii, který podněcuje náboženské napětí na Blízkém východě, napsala agentura Reuters.

Podle agentury AP je bilance dnešních atentátů nejvyšší od 20. července, kdy útoky na dvě věznice nedaleko Bagdádu a další násilnosti připravily o život 71 osob.

Nejkrvavější z dnešních iráckých útoků provedl sebevražedný atentátník, který své auto plné výbušnin odpálil v obytné čtvrti v severoiráckém městě Tuz Churmato. Usmrtil minimálně deset lidí a 45 dalších zranil.

Město Tuz Churmato leží na spojnici mezi Bagdádem a Kirkúkem, asi 170 kilometrů severně od hlavního města. Podobně jako v Kirkúku i zde žije velmi smíšené obyvatelstvo složené z Kurdů, arabských sunnitů a šíitských Turkmenů. O kontrolu nad tímto neklidným regionem vedou spor centrální vláda s autonomní vládou iráckého Kurdistánu.

Násilí se dnes nevyhnulo ani posvátnému šíitskému městu Karbalá, které se nachází 80 kilometrů jižně od Bagdádu. Obětí pumového útoku se zde staly čtyři osoby. Bomby zabíjely i v Kirkúku či v Násiríji.

Útoky byly spáchány na závěr oslav islámského svátku íd al-fitr, který muslimové slaví po skončení postního měsíce ramadánu. Letošní ramadán byl v Iráku obzvlášť krvavý, podle bilance agentury AFP přišlo při násilnostech v zemi o život přes 800 osob.

Růst násilí vyvolává obavy, aby se na iráckém území nerozpoutalo podobné sektářské násilí jako to, které v letech 2006–2007 dovedlo Irák na pokraj občanské války, poznamenala agentura AP.