Na internetu se ve středu objevila fotografie zachycující Australana za volantem bílého auta s popiskem Ať ho Bůh přijme. Ministerstvo zahraničí ale nemá možnost zprávy o Bilardiho smrti potvrdit.

„Je to ukázka toho, jak tento kult smrti přitahuje snadno ovlivnitelné mladé lidi. Musíme udělat vše, abychom naši mládež od lákání této cizí a extrémní ideologie uchránili," řekl Abbott.

Austrálie odhaduje, že v řadách IS bojuje 90 jejích občanů a dalších 150 s ním sympatizuje doma.

Bilardi hovořil s novináři v prosinci a prohlásil, že odjel do Iráku, aby provedl sebevražedný útok a stal se mučedníkem. „Přijel jsem hledat smrt, mohu zabít tolik bezvěrců, kolik chci," řekl tehdy, kdy byl chybně identifikován jako Brit. Až minulý týden mladíka identifikovali jako Australana. Jeden ze členů islámského centra v Melbourne řekl, že Bilardi byl „velmi klidný a do sebe pohroužený" chlapec.

Z iráckého Ramádí bylo ve středu hlášeno 13 sebevražedných útoků provedených téměř současně. Stoupenci IS na Twitteru oznámili, že útočníci byli z Uzbekistánu, Ruska, Sýrie, Egypta, Belgie a Maroka.

Australská vláda ve snaze odradit Australany připojovat se k IS začátkem března rozhodla, že až na výjimky, jako je návštěva rodiny, je trestné odjíždět na území kontrolované IS v okolí Mosulu. Osoby, které se tím nebudou řídit, zákon umožňuje potrestat až deseti lety vězení.