Již v první den týdenních oslav, které skončí 14. července, sexuálně zneužila skupina pěti mužů devatenáctiletou dívku. Mladíci ze Sevilly, z nichž jeden byl student policejní akademie, si čin natočili na mobilní telefon. Následující den byli dopadeni a skončili za mřížemi. Podle deníku El País šlo o nejhorší začátek slavností od roku 2008, kdy byla zabita mladá dívka Nagore Lafaggeová.

Další znásilněnou při letošních oslavách v Pamploně byla dvaadvacetiletá Francouzka, která ale násilníka nepoznala, takže po něm police stále pátrá. Město ve snaze zlepšit pověst slavností po vraždě z roku 2008 umístilo v ulicích větší množství kamer.

V souvislosti se slavnostmi, na něž se každoročně do severošpanělské Pamplony sjíždějí statisíce turistů, se často píše o desítkách zraněných mužů, kteří ve snaze dokázat svou odvahu běží před býky úzkou uličkou 849 metrů až k místní aréně, kde se večer koná korida.

Historie festivalu, zvaného sanfermines, který světově zpopularizoval americký spisovatel Ernest Hemingwaye v roce 1926 novelou Fiesta, sahá až do 14. století. Tehdy se ale ještě památka svatého Fermína připomínala v říjnu. Na současný termín (od 7. do 14. července) byly slavnosti přesunuty koncem 16. století kvůli lepšímu počasí.

Běh s býky, který je dnes nejpopulárnější součástí oslav, je zdokumentován již v 17. století. Už tehdy se ho účastnila řada cizinců. Dnes přijíždí do baskické Pamplony každoročně na sanfermines statitisíce lidé, takže počet osob ve městě ve druhém červencovém týdnu vzroste ze 190.000 na více než milion.