Ve východopákistánském Láhauru, který je metropolí nejbohatší pákistánské provincie Paňdžáb, panují nyní velmi přísná bezpečnostní opatření. Při nepokojích, které vypukly na několika místech, bylo rovněž zadrženo asi 500 Kadrího stoupenců a zraněno více než 100 policistů, uvedla místní policejní mluvčí. Agentura AP s odvoláním na místní úřady informovala dokonce o tom, že šest policistů bylo uneseno. Mluvčí muslimského duchovního zmínil rovněž stovku zraněných demonstrantů, popřel nicméně, že by jejich lidé útočili na policii.

Policisté se v několika částech provincie Paňdžáb snažili zabránit Kadrího příznivcům, aby odcestovali do Láhauru. Právě tehdy vypukly nejkrvavější střety, které si vyžádaly i oběti na životech. Podle policie stoupenci duchovního v jednom z měst vypálili policejní stanici a zabavili desítky zbraní.

Organizátor nedělní demonstrace, vlivný náboženský vůdce Muhammad Tahir Kadrí, se vrátil letos v červnu z kanadského exilu a již několikrát vyzval pákistánskou vládu, aby odstoupila. Kabinetu premiéra Naváze Šarífa vyčítá zejména zkorumpovanost.

Další protest proti vládě se má uskutečnit příští týden ve čtvrtek v pákistánské metropoli Islámábádu. Organizuje ho opoziční politik a někdejší kriketová hvězda Imran Chán. Někteří představitelé vládní strany se obávají, že protesty mají tajnou podporu armády, která má v zemi nadále velký vliv. Armáda ale jakékoli vměšování do politiky popírá.