Vesnice Dajr al-Asáfír leží asi 12 kilometrů východně od syrské metropole. Jakmile v neděli trochu ustala palba, vyběhly děti podle agentury Reuters ven a právě v tom okamžiku zaútočila letadla.

Na videozáznamu, který šíří opozice, je vidět těla dvou dívek ležící na ulici a ženu, která jedno z bezvládných těl drží v náručí. Na dalším záběru jsou dva mrtví chlapci na zadním sedadle automobilu. Jiné snímky zachycují několik dalších obětí.

„Nikomu z nich nebylo více než 15 let. Zraněno bylo také 15 osob, mezi nimi jsou dvě ženy. Většinu z nich zasáhly střepiny na dvorcích jejich domů. V době tohoto náletu v Dajr al-Asáfíru nebyli žádní bojovníci opozice. Operují jenom z okrajových částí. Tohle bylo bezcílné bombardování," řekl Reuters opoziční aktivista abú Kásim.

Tvrdil, že letadlo svrhlo tříštivou bombu. Na videu je vidět záběr s nevybuchlými malými náložemi. „Zatím jsme jich sesbírali 70," řekl jeden muž z vesnice.

Boje pokačují

Boje u Damašku pokračovaly i v noci na dnešek a hlášeny jsou také z blízkosti demilitarizované linie na Golanských výšinách. Na severu se po několikadenních bojích opozice zmocnila přehrady na řece Eufrat. Získala tak další strategický bod mezi provinciemi Halab a Rakka. Pod kontrolou má nyní asi sedmdesátikilo­metrové pásmo táhnoucí se oběma provinciemi na turecké hranici.

Tříštivé či kazetové bomby obsahují desítky menších náloží, které se rozptýlí po velkém území a explodují s velkým zpožděním, někdy i po několika letech. K jejich zákazu se staví rezervovaně hlavně výrobci této munice. Česko, které se k dohodě o zákazu tříštivých bomb v roce 2008 připojilo, podle ministerstva obrany vyřadilo tyto bomby ze své výzbroje již v 90. letech minulého století.