Násilí proti rwandským imigrantům, kterých je v Zambii podle OSN kolem 6400, vypuklo poté, co se v posledních týdnech v zambijské metropoli objevily mrtvoly sedmi zabitých lidí, kterým někdo odřízl části těla jako uši, penis či srdce. Obyvatelé se domnívají, že se jedná o rituální vraždy spáchané Rwanďany, kteří si tak přivolávají štěstí pro své podnikání.

Policie prohlásila, že se jedná o falešné fámy, a vyzvala obyvatele, aby rituálnímu pozadí vražd nevěřili. „V lednici žádného cizince se nenašly části těla dítěte či dospělého. Tato tvrzení pocházejí od lidí se zločinnými úmysly. Jejich cílem je vyvolat strach a rozruch mezi obyvateli a zdůvodnit svou trestnou činnost," uvedla podle BBC police v prohlášení.

Mnozí rwandští občané utekli před xenofobním násilím na policejné stanice. Skupiny zambijských obyvatel využily situace k vykradení rwandských obchodů, především s potravinami a elektronikou. Nepokoje vypukly čtyři měsíce před prezidentskými volbami v této jihoafrické zemi, kterou sužuje hluboká ekonomická krize.