BBC již dříve poznamenal, že se příměří některých oblastí netýká. Podle návrhu se tedy nevztahuje na operace vedené proti islámskému státu, al-Káidě a také Frontě dobytí Sýrie, což je bývalá fronta An-Nusra, jedna z poboček al-Káidy. 

To potvrdil i Mohammed Baqeri, íránský generál: "Části předměstí Damašku, které jsou zvlášť kontrolovány teroristy z An-Nusry a dalšími teroristickými skupinami, nepodléhají příměří," uvedl. Írán je totiž spolu s Ruskem klíčovým příznivcem syrského prezidenta Bašára Asada.

Podle SOHR tak vojenské jednotky prezidenta Bašára Asada dvakrát udeřily na periferii města Dúmá ve východní Ghútě. Při tomto útoku zemřeli nejméně tři lidé, informoval BBC.

Boje v Sýrii
Syrská armáda zaútočila u Damašku. Zemřelo sto lidí, včetně dětí

Nejnovější zásah zahrnul pozemní ofenzivu, která tak začala jen několik hodin poté, co OSN vyzvala k bezodkladnému příměří. Což skutečně vyvolává otázky o smyslu tohoto rozhodnutí. 

Pro rezoluci hlasovalo všech 15 členů Rady bezpečnosti OSN, přičemž sobotní hlasování začalo s dvouhodinovým zpožděním a bylo v tomto týdnu několikrát odloženo. Jednání totiž komplikovalo Rusko, které je spojencem syrské vlády a jako stálý člen Rady bezpečnosti má právo veta.

Nikki Haleyová, americká velvyslankyně v OSN také dodala, že je skeptická k tomu, že Sýrie výzvu vyslechne. Obvinila také Rusko z toho, že neustále mařilo schválení rezoluce.

"Tři dny trvalo přijetí tohoto usnesení. Kolik matek za tu dobu ztratilo své děti kvůli bombardování?“ uvedla.

Letecké útoky v Sýrii
Washington Post: útok na Američany v Sýrii nařídil oligarcha blízký Putinovi

Francouzský zástupce OSN François Delattre rovněž uvedl, že tato akce byla podle něj velmi "opožděná". V pátek také řekl, že nečinnost by mohla znamenat konec samotné OSN.

Vassily Nebenzia, ruský velvyslanec při OSN však uvedl, že příměří nebude možné bez dohod mezi bojujícími frakcemi. "Víme, že humanitární situace v Sýrii je strašná a vyžaduje naléhavá opatření," řekl. "Je však důležité zapojit nejen východní Ghútu. Pomoc musí být doručena do všech částí Sýrie," dodal.

Rezoluce reaguje zejména na situaci v Sýrii. V tomto týdnu totiž zemřelo při náletech syrského letectva na východní Ghútu u Damašku na 500 civilistů, včetně 120 dětí. V obležení vládních jednotek tam žije na 400 tisíc lidí.

Letecké nálety v Sýrii
Moskva se přiznala. Při americkém náletu v Sýrii umřely desítky ruských občanů