Podle agentury AP to v neděli uvedly místní úřady. Lisabon poslal postižené oblasti pomoc a zvažuje vyhlášení stavu nouze. Počet obětí sesuvů půdy a záplav není podle úřadů konečný.

„Budeme pokračovat v hledání těl,“ prohlásil tajemník pro sociální věci na ostrově Francisco Ramos. Úřady se obávají, že mnoho těl bylo odplaveno do moře. „Počet mrtvých ještě bezpochyby poroste,“ uvedl starosta metropole Funchal Miguel Albuquerque.

Portugalská vláda se rozhodla vyslat na turistický ostrov v Atlantiku vojenské letadlo typu C-130 s týmem záchranářů s pátracími psy, skupinou potápěčů a s týmem lékařů. Do oblasti byli vysláni i odborníci na opravy poškozených telefonních linek a elektrického vedení. Podle úřadů šlo o nejhorší bouři na ostrově od roku 1993. Kromě mrtvých a zraněných asi 250 osob přišlo o střechu nad hlavou.

Voda poničila několik mostů a domy jsou místy zavaleny tunami bahna. Poničené jsou také silnice, cesty blokují hromady kamení, spadané stromy a odplavená auta. Některé vesnice jsou úplně odříznuty od světa.

Mezi oběťmi nejsou Češi

Na Madeiru v neděli dorazil portugalský ministr vnitra Rui Pereira. „Uvažujeme o možnosti vyhlásit stav nouze a požádat o pomoc Evropskou unii,“ řekl novinářům. Premiér José Sócrates prohlásil, že je zkázou šokován a vláda prý Madeiře pomůže co nejrychleji.

Český zastupitelský úřad v Portugalsku ani honorární konzulát na Madeiře neobdržely informace o tom, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byl nějaký český občan.

Jedním z nejhůře postižených míst je hlavní město Madeiry Funchal. Infrastruktura zde byla velmi poničena a mnoho lidí město opustilo. Systém kanalizace nápor vody nezvládá. „Všichni jsou šokováni, že to přišlo v tuhle roční dobu,“ řekla serveru BBC britská turistka na ostrově. „Nikdo nás nevaroval, že by to mohlo být takhle vážné.“

Madeira leží 900 kilometrů jihozápadně od Portugalska a 500 kilometrů západně od afrických břehů. Žije zde 250.000 obyvatel, většina z nich (100.000) v metropoli Funchal.

Pomůže i fotbalista Ronaldo

Meteorologové předpokládají, že deště na Madeiře zatím neustanou. Nebudou již ale zdaleka tak silné jako v sobotu. Množství sobotních srážek přesáhlo průměrné měsíční srážky na ostrově. V neděli se počasí trochu uklidnilo a turisté místy vycházeli do ulic, aby si zkázu vyfotografovali.

Pomoc ostrovu přislíbil zdejší rodák a slavný fotbalista Realu Madrid Cristiano Ronaldo. „Budu pomáhat, jak budu moct. Je to tragédie, která nemůže nechat nikoho lhostejným,“ řekl.