Trump byl televizní stanicí MSNBC dotázán na novou zprávu nizozemských vyšetřovatelů zveřejněnou v úterý. Nizozemci tehdy oznámili, že letoun s 298 lidmi na palubě sestřelila loni nad východoukrajinským Donbasem ruská raketa Buk. Americký miliardář měl rovněž odpovědět na otázku, jak by se zachoval on - v případě, že by se stal prezidentem - k Rusku.

"Oni říkají, že to nebyli. Možná to byla jejich zbraň, ale oni ji nepoužili, neodpálili. Říkají dokonce, že ji odpálila druhá strana, aby to na ně svedla. Budu mluvit upřímně, nejspíš to nikdy nebudeme vědět jistě," reagoval Donald Trump.

Později republikánský kandidát na prezidenta nicméně uvedl, že viníkem je "pravděpodobně" Rusko a proruští bojovníci. Spojené státy by se ale podle něj měly soustředit na své vlastní problémy a nezapojovat se do zahraničních konfliktů. "Je to hrozné," řekl Trump o incidentu. "Ale říkají, že oni to nebyli. A druhá strana tvrdí, že to oni byli. A toto dohadování budeme řešit možná dalších 50 let a nikdo se to nikdy nedozví. Možná to bylo Rusko," dodal.