Zápach je pronikavý a skoro bodá – sladký a ostrý zároveň. Tři tisícovky čistých a očíslovaných plastových tašek jsou vyskládány do několik metrů vysokých regálů márnice v bosenské Tuzle. Připomínají i dnes hrůzy z poloviny 90. let, popisuje ponurou atmosféru list Tagesspiegel.

V každé z nich jsou kosti nebo jiné ostatky lidí, kteří byli v okolí osady Srebrenica systematicky vražděni, a pak zahrabáni do masových hrobů během nejhoršího konfliktu v Evropě od druhé světové války. Nejen z této genocidy osmi tisíc mužů z roku 1995 se měl v pondělí začít zpovídat v nejsledovanějším procesu roku tehdejší vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič.

Jenže zúčtování se nekonalo. Zůstal v cele a před mezinárodní tribunál nedorazil. A tak se po 15 minutách a pohledu na prázdnou židli odročil začátek procesu na úterý. Pokud znovu nedorazí, pohrozili soudci, že mu jmenují právníka a on se tak nebude dál obhajovat sám. Soud může probíhat i v jeho nepřítomnosti. „Řekl, že se tam ani v úterý neobjeví,“ tvrdí jeden z týmu Karadžičových poradců.

Svědci v utajení

Tento psychiatr, básník a muž, který se jako zarostlý léčitel až do loňského roku 13 let skrýval, odmítá vinu. Chce získat dalších 10 měsíců času na přípravu obhajoby. Obžaloba má skoro milion stran! Navíc vazební cela s televizí je lepší než tvrdý žalář…

Svědčit má i Dzezana Sokolovičová – žena, které před 15 lety ostřelovač v Sarajevu prostřelil žaludek a zabil synka. Nebude svědčit proti vojákovi, ale stejně jako 290 dalších svědků proti Karadžičovi. Tomu, kdo za zločiny stál, píše list Daily Telegraph.
Většina svědků bude vypovídat v utajení kvůli strachu před srbskými nacionalisty.

Trauma války v Bosně nepřebolelo. Lidé tu u obrazovek věří v doživotní trest. Mnozí nejen ve Srebrenici zase doufají, že jim mezinárodní komise pro pohřešované najde v již zmíněné márnici po testech DNA a nekonečných letech čekání jejich blízké – a oni je tak budou moci důstojně pohřbít. „U jednoho muže jsme doslova seskládali kostru jednoho člověka z různých masových hrobů jako puzzle. Děly se hrozné věci,“ říká Jasmina Mameledzijová.

Čtěte také: Karadžić bojkotuje svůj vlastní proces