Ponta od června odmítal výzvy k rezignaci v souvislosti s korupčními kauzami, kvůli nimž v pátek znovu stane v předběžném řízení před nejvyšším soudem. Odstoupit ho přiměly až úterní demonstrace desítek tisíc lidí v Bukurešti i v dalších městech rozhněvaných zkorumpovaností a neschopností úřadů, které připustily provoz v hudebním klubu, přestože neměl příslušná povolení.

„Doufám, že rezignace vlády uspokojí lidi, kteří byli v ulicích," řekl Ponta, když ve středu oznamoval demisi. „Musím přiznat, že hněv ve společnosti je oprávněný," dodal. Veřejnost se ale zjevně odstoupením vlády nespokojila a tisíce lidí znovu demonstrovaly ve středu večer i dnes.

Podle agentury AFP policie odhadla, že v Bukurešti se dnes večer sešlo kolem 7000 převážně mladých lidí. „Pryč s parlamentem!" nebo „Za svobodné Rumunsko!" byla hesla, která dav provolával. „PNL a PSD, stejná mizérie" ozývalo se také s narážkou na dvě nyní nejsilnější politické strany v zemi – Národní liberální stranu (PNL) a Pontovu Sociálnědemokra­tickou stranu (PSD).

Podle ústavy musí prezident po rezignaci premiéra pověřit jiného člena vlády, aby plnil pravomoci ministerského předsedy až do vytvoření nového kabinetu. Ponta jako prozatímního ministerského předsedu navrhoval dosavadního ministra obrany Mirceu Dusu, ale Iohannis se rozhodl pro Cimpeanua v naději, že snad veřejnost nebude tolik dráždit jako někteří jiní politici spojení s Pontou.

Nelehká situace

„Viděl jsem vás, slyšel jsem vás a vaše požadavky vezmu v úvahu," slíbil Iohannis. Prezident, který po tragédii vyzval k zásadní změně rumunské společnosti sužované všudypřítomnou korupcí, chce výběr nového premiéra v příštích dvou dnech konzultovat s politickými stranami a se zástupci občanské společnosti.

Pak se Iohannis musí rozhodnout, koho pověří sestavením nové vlády. Té musí parlament vyjádřit důvěru. Po dvou neúspěšných pokusech hrozí předčasné volby; řádný termín je až za rok. Zatímco parlamentní opozice volá po okamžitých volbách, vládní koalice dala najevo, že se pokusí udržet u moci po zbytek mandátu.

Prezident je v nelehké situaci. Před rokem ho Rumuni zvolili hlavou státu v naději, že rozhodně zasáhne proti korupci. Pro mnoho z nich je ale páteční neštěstí v hudebním klubu známkou toho, že se nic nezměnilo.