Nutnost dvou úvodních debat si vynutil nebývale velký počet uchazečů o demokratickou nominaci, kterých je nyní 25. Pět z nich se v debatách nepředstaví, protože nesplnili přísná kritéria výběru, zejména vyšší procento preferencí v průzkumech veřejného mínění.

Při první besedě ve středu dominoval hlas massachusettské senátorky Elizabeth Warrenové, která požadovala "strukturální změny" americké ekonomiky a systém veřejného zdravotního pojištění bez účasti privátního sektoru. "Pro koho nynější ekonomika pracuje? Prospívá neustále se tenčící horní vrstvě společnosti. Je to prostě a jednoduše korupce. Musíme učinit strukturální směny," řekla Warrenová.

Francouzský policista. Ilustrační foto.
Po střelbě u mešity ve Francii jsou dva zranění, střelec se zabil

Debata, občas emotivní, se soustředila na problematiku přistěhovalectví, na boj proti chudobě, klimatické změny, prodej střelných zbraní, plánované rodičovství nebo jadernou smlouvu s Íránem, kterou Trump loni vypověděl. Osobních útoků na hlavu státu, která se netají úmyslem mandát příští rok s přehledem obhájit, se kandidáti většinou vystříhali. Druhou hodinu debaty poznamenaly technické poruchy.

Newyorský starosta Bill de Blasio, který se rovněž hlásí do volebního boje proti Trumpovi, zdůraznil nutnost "boje za srdce a duši" Demokratické strany. Demokraté jsou v odporu proti Trumpovi jednotní, neshodnou se ale v názoru, kdo by se mu měl ve volbách postavit, poznamenala k tomu agentura AP.

Dva tábory

Strana je rozdělena do dvou táborů, z nichž jeden, reprezentovaný Warrenovou, ale především vermontským senátorem Berniem Sandersem, žádá bezplatnou zdravotní péči, dostupné vzdělání bez studentských dluhů, toleranci vůči migrantům a vyšší zdanění bohatých.

Druhý tábor, v jehož čele stojí bývalý viceprezident Joe Biden, prosazuje liberální přístup s umírněnými politickými recepty, které by ve volbách mohly přilákat i Trumpovy voliče. Sanders a Biden budou hlavními postavami druhé etapy debat.

Prezident Trump se v době středeční debaty připravoval na cestu do Japonska, kde se zúčastní summitu skupiny hospodářsky nejsilnějších zemí G20. Před odletem potvrdil, že první debatu bude sledovat v prezidentském speciálu. Jeho první komentář na twitteru byl stručný: "NUDA!"

Ohniví mravenci
Hmyzí zabijáci. Na dovolené hrozí nebezpečí ze země i ze vzduchu

Debatu, kterou živě přenášely stanice NBC News, MSNBC a Telemundo z telekomunikačního konglomerátu Comcast Corporation, sledovalo v televizi 15,3 milionu diváků. Dalších devět milionů pak sledovalo internetový přenos. Vyplývá to z přehledu zveřejněného společností Nielsen. Agentura Reuters napsala, že sledovanost překonala odhady analytiků, kteří očekávali nižší čísla s ohledem na to, že favorité Biden a Sanders budou diskutovat až dnes.

Pro srovnání, první demokratickou debatu k primárkám před čtyřmi lety, která se tehdy konala až v říjnu, sledovalo 15,8 milionu lidí. Republikáni v roce 2015 debatu uspořádali v srpnu a ujít si ji nenechalo takřka 24 milionů lidí.