Sestavení pracovních skupin navazuje na dohodu ujednanou mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem na summitu v Singapuru.  

Během něj Trump severokorejskému vůdci slíbil dlouhodobé bezpečnostní záruky a výměnou za příslib denuklearizace KLDR pozastavil společná vojenská cvičení Spojených států a Jižní Koreje. Nejen Trumpovy kritici ale dohodu označují za nejasně formulovanou a plnou děr.

Mike Pompeo v červnu přicestoval do hlavního města KLDR Pchjongjangu
Mike Pompeo je v KLDR, chce přimět Kima k jadernému odzbrojení

Pochybnosti ohledně možnosti dosáhnout nějakého pokroku v jaderném odzbrojení Korejského poloostrova zesílily minulý týden, kdy americká média citovala informace zpravodajských služeb, že Pchjongjang nedávno zvýšil výrobu obohaceného uranu, který tvoří palivo pro jaderné rakety.

Washington přesto doufá, že se proces denuklearizace podaří spustit během následujících dvanácti měsíců. I kvůli tomu do Pchjongjangu na dva dny zavítal šéf americké diplomacie Mike Pompeo.

Ten v sobotu jednal s vysokým představitelem severokorejské komunistické strany Kim Jong-čcholem. Po schůzce Pompeo novinářům řekl, že se mu podařilo dosáhnout pokroku ohledně časového rozvrhu, v němž se KLDR bude zbavovat svých jaderných zbraní.

"Myslím, že jsme pokročili ve všech částech naší diskuze," uvedl Pompeo. 

Mike Pompeo v červnu přicestoval do hlavního města KLDR Pchjongjangu
Mike Pompeo je v KLDR, chce přimět Kima k jadernému odzbrojení