Až doposud byla možnost potratu k dispozici pouze tehdy, když žena otěhotněla po znásilnění, popřípadě byl ohrožen její život. Pro návrh zákona hlasovalo 129 poslanců. Dalších 125 se vyjádřilo proti a jeden se zdržel hlasování.

Angela Merkelová
Merkelová v nemilosti. Rakušany odmítla, proti sobě má ministra i obyvatelstvo

Nyní návrh míří do Senátu, který o něm rozhodne v září. Pokud projde i zde, přelomové novince již v Argentině nebude stát v cestě nic. Dokonce i prezident země Mauricio Macri, jenž je názorově silně proti, se nechal slyšet, že v případě schválení zákon sám vetovat nebude.

Jen tři hodiny před konečným hlasováním se zdálo, že odpůrci přerušeného těhotenství jsou ve většině. Poté jeden z členů, zákonodárce Sergio Ziliotto, prohlásil na Twitteru, že spolu s dalšími dvěma kolegy mění stanovisko a bude hlasovat pro.

Vyhořelý dům Grenfell Tower zahalila bílá látka se zeleným srdcem.
Londýn si připomíná rok od požáru Grenfell Tower. Ohořelá věž bude stržena

Před budovou sněmovny se během jednání shromáždili lidé, kteří demonstrovali za legalizaci. Jakmile byl oznámen výsledek, začali slavit. Mezi těmi, kteří se připojili k všeobecnému optimismu, byl i generální tajemník organizace Amnesty International Salil Shetty.

Aktivistky i aktivisté, kteří si potraty coby svobodnou volbu přejí, vydali prohlášení, že budou za tuto možnost energicky bojovat i nadále. Stále totiž není jisté, zda návrh zákona Senátem skutečně projde.

Odpůrci, mezi nimi i Horacio Goicoechea z Občanské unie radikálů, reagují, že nehodlají „stavět zákon na nevinné krvi“. Druhá strana pak tvrdí, že interrupce je otázkou veřejného zdraví.

Vozítko Opportunity
NASA ztratila na Marsu spojení s Opportunity. Kvůli prachové bouři