„Lidé, kteří procházejí duševní krizí a kteří už dlouho o podobném činu přemýšleli, vidí, jak velký měly činy jiných efekt, a řeknou si: Teď to udělám také," řekl o nahromadění útoků do krátkého časového období ředitel Institutu psychologie a krizového managementu v Darmstadtu Jens Hoffmann.

Aby se napodobování útoků neopakovalo, je podle Hoffmanna třeba, aby se v médiích objevilo co nejméně zpráv o osobě pachatele činu. „Neukazujte obličeje, nezveřejňujte jména. Zabraňte tomu, abyste pachatele proslavili," řekl.

Útoky v Německu si podle Hoffmanna také vyžádají od společnosti změnu přístupu k podobným činům. „To, že při nákupu nebo na festivalu může číhat smrtelné nebezpečí, je pro lidi něco nového," řekl. Očekává však, že lidé nakonec přijmou jako fakt, že k teroristickým útokům v jejich zemi může dojít.

Poukázal přitom na Británii a na teroristické útoky, které v zemi prováděla Irská republikánská armáda (IRA). „Přesto tam lidé dál chodili do hospod," řekl psycholog. Německá společnost podle něj zatím tak daleko není, nakonec si ale na novou bezpečnostní situaci zvykne a přizpůsobí se jí.

K prvnímu útoku došlo v Německu před týdnem, kdy sedmnáctiletý běženec napadl nožem a sekerou pět lidí ve vlaku do Würzburgu. V pátek střelec u nákupního střediska v Mnichově zabil devět lidí, než sám zemřel. V neděli napadl v Reutlingenu imigrant nožem polskou občanku, která na následky zranění zemřela. V neděli večer se na hudebním festivalu v Ansbachu odpálil sebevražedný útočník, zranil 12 lidí.