„Naši nás obětovali, tedy přinejmenším mě. Domnívám se a doufám, že vy stále ještě můžete být ministry, ale o mně již bylo rozhodnuto,“ měl údajně Puigdemont napsat dalšímu z bývalých představitelů katalánské vlády pobývajícímu v belgickém exilu Antonimu Comínovi. Ačkoli se autentičnost zpráv, jež jako první zveřejnila televizní stanice TeleCinco, nepodařilo ověřit, postupně je přejala většina španělských médií.

Carles Puigdemont sice stále zůstává jediným oficiálně potvrzeným kandidátem na funkci katalánského premiéra, hlasování o jeho zvolení, původně naplánované na úterý, však předseda parlamentu Roger Torrent zatím odložil na neurčito. K tomuto rozhodnutí ho dovedly obavy z možných právních dopadů volby.

Demonstranti pronikli až ke katalánskému parlamentu
Demonstranti pronikli ke katalánskému parlamentu. Volba premiéra byla odložena

Španělský premiér Mariano Rajoy totiž Katalánce předem varoval, že Madrid se vzdá správy katalánských úřadů pouze v případě, že se katalánským premiérem stane fyzicky přítomný kandidát. Španělská vláda se kvůli možnosti zvolení Puigdemonta, jenž momentálně pobývá v Belgii, dokonce obrátila na ústavní soud. Ten jeho zvolení zakázal.

Rozhodnutí o odložení volby vneslo rozkol mezi katalánské separatistické strany. Na jejím uskutečnění totiž trvala Puigdemontova koalice Společně pro Katalánsko (JXCat) i radikální levice CUP, Republikánská levice Katalánska (ERC) ale s Torrentovým rozhodnutím souhlasila.

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont oslavuje vítězství separatistů.
Puigdemont nesmí být katalánským premiérem, je stíhán, tvrdí španělská vláda