Senzačně znějící zprávu o příměří zveřejnila dopoledne Porošenkova prezidentská kancelář po telefonickém rozhovoru ukrajinského prezidenta s Putinem. Kreml sice telefonát potvrdil, ale dohodu o příměří popřel s vysvětlením, že Rusko není účastníkem ukrajinského konfliktu a příměří tedy uzavřít nemůže. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov pouze připustil, že ruský prezident a Porošenko se v telefonátu „do značné míry shodli na krocích, které mají k trvalému příměří vést".

Formulaci pak bez upozornění upravily i ukrajinské úřady, které z původní zprávy vypustily slova o dohodě o trvalém příměří a nově uvedly, že prezidenti se domluvili na „mechanismu dosažení příměří".

Vůdci samozvané Doněcké lidové republiky jsou podle agentury Interfax ochotni s Kyjevem o příměří jednat. „Vicepremiér" této povstalecké republiky Andrej Purgin ale agentuře RIA Novosti řekl, že Kyjev představitele separatistů s návrhem příměří vůbec neoslovil a případné zastavení palby proto zatím může být pouze jednostranné a pro povstalce nezávazné.

„Je to jen nějaká hra Kyjeva. Bylo to zcela nečekané. To rozhodnutí přijali bez nás," uvedl Purgin.

Pouhá shoda na postupu

Putin je dnes na návštěvě Mongolska a jeho mluvčí rozhovor s Porošenkem od začátku interpretoval jinak než ukrajinská strana. Podle něj se státníci jen shodli na dalším postupu.

To, že by příměří mohlo situaci na východě Ukrajiny vyřešit, zpochybnil mluvčí ministerstva obrany povstalecké Doněcké lidové republiky Vladislav Brig. Podle něj Porošenko nedokáže všechny ukrajinské jednotky přimět, aby přestaly bojovat. „Porošenko neovládá všechny trestné jednotky (armádní jednotky nasazené proti povstalcům – pozn. red.) a neexistuje jistota, že se tyto oddíly podřídí jeho rozhodnutí," citovala jej agentura RIA Novosti. „Doněcká (povstalecká) armáda nepřestane střílet až do okamžiku, kdy na Donbasu nebudou (ukrajinské) jednotky," dodal.

Jeden z předáků proruských povstalců na východě Ukrajiny Miroslav Rudenko zprávu údajném příměří uvítal, podle agentury DPA ale řekl, že Kyjev nejdříve bude muset dokázat, že to s klidem zbraní myslí vážně.

Putin a Porošenko minulý týden jednali o Ukrajině v běloruském Minsku. Jejich setkání ale žádný průlom nepřineslo a spíše ukázalo, že oba politici se dál značně liší v tom, co považují za nejlepší řešení pro východ Ukrajiny, kde bojují proruští separatisté proti ukrajinské vládě. Kyjev a jeho západní spojenci obviňují Rusko, že na straně povstalců stojí i jeho vojáci; Moskva taková tvrzení opakovaně odmítá.