Summit je čtvrtým setkáním v tomto formátu. Původně byly summity svolávány do kazašské metropole Astany, a Rusko je proto označuje za astanský proces. „Jsem si jist, že budeme schopni dodat nový impuls normalizaci situace v Sýrii,“ sdělil Putin před jednáním. Na něm pak prohlásil, že není možné tolerovat přítomnost teroristických skupin v provincii Idlíb na severozápadě Sýrie.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko zareagovalo na USA. Putin: Odstupujeme od smlouvy o likvidaci raket

Rúhání je téhož názoru a řekl, že je třeba znásobit snahu a dohodnout se o Idlíbu. „Nemůžeme nechat bojovníky An-Nusry vyváznout tím, že si změní název,“ řekl prezident ke skupině, která se hlásí k Al-Káidě a v minulosti se přejmenovala.

Rusko si stěžuje, že lidé z fronty An-Nusra nyní kontrolují téměř celý Idlíb. Radikálové stejně jako povstalecké skupiny se do Idlíbu stahovali postupně z jiných částí Sýrie, kde je syrská armáda za podpory ruské začala porážet.

Íránský prezident Hasan Rúhání
Teroristické útoky a příliv migrantů. Prezident Rúhání varoval před sankcemi

Válka trvá od roku 2011 a Rusko se do ní zapojilo v roce 2015. Syrský režim nyní kontroluje asi dvě třetiny země, na severu a severovýchodě působí Kurdové, na východě, u irácké hranice, se odehrává boj proti posledním členům Islámského státu.

Ochranná zóna

Erdogan na summit přijel hájit požadavek Ankary na vytvoření bezpečnostní zóny u jižní hranice Turecka. Ruská diplomacie ale dala najevo, že k tomu bude zapotřebí souhlas syrského prezidenta Bašára Asada.

Turecko na rozdíl od Ruska a Íránu Asada nepodporuje, stojí naopak za některými skupinami, které bojovaly proti jeho režimu. Rúhání řekl, že Írán rozumí obavám Turecka o bezpečnost a že tyto obavy lze rozptýlit jedině spoluprací Ankary s legitimní vládou v Damašku.

Ilustrační foto
V Idlíbu vznikla demilitarizovaná zóna. Odešlo tisíc ozbrojenců, hlásí Moskva