Podle kremelské tiskové služby by se Putinův dekret měl vztahovat na osoby obviněné či potrestané poprvé a na „zasloužilé" ruské občany. Mezi ně prezidentův návrh počítá veterány čečenských válek z konce minulého století či afghánské invaze z let 1979–89. Amnestovány by měly být osoby postižené černobylskou jadernou havárií z roku 1986, nezletilí, osamělé matky, těhotné ženy, invalidé a těžce nemocní.

Šanci na předčasné propuštění nemají lidé odsouzení za těžké nebo zvláště těžké zločiny, tedy vrazi, teroristé, extremisté, distributoři drog, podvodníci a úplatkáři, uvedl moskevský rozhlas. Amnestie se nevztahuje ani na recidivisty.

Putinova amnestie se všeobecně očekávala, protože už dlouhá desetiletí je tradiční součástí oslav konce války i jiných významných událostí. Poslední podobný krok prezident ohlásil před dvěma lety, kdy byly v rámci amnestie k 20. výročí přijetí nové ruské ústavy propuštěny z vězení členky známé punkové skupiny Pussy Riot. Za mříže se dostaly po skandálním protiputinovském představení v hlavním moskevském pravoslavném chrámu.