Porošenko v pátek vyhlásil týdenní jednostranné příměří, jímž chce proruským rebelům nabídnout možnost složit zbraně. Dnes Ukrajince v televizi opět přesvědčoval o svém mírovém plánu, v němž slibuje východu země větší pravomoci. Ujistil také, že parlament brzy dostane návrh amnestie pro separatisty.

„Bohužel, z toho co vidíme… je zřejmé, že boje pokračují a v noci se do nich na ukrajinské straně aktivně zapojilo dělostřelectvo," řekl Putin televizní stanici Rossija 24. „Je třeba zajistit, aby boje ustaly," dodal.

Ruský prezident Porošenkův návrh na mírové vyrovnání na Ukrajině podporuje, zároveň ale zdůraznil, že plán nemůže uspět bez toho, aby obě strany konfliktu zasedly ke společnému jednání. Vedení Ukrajiny se tomu nebrání, předem ovšem vylučuje dialog s těmi zástupci separatistů, kteří nesloží zbraně nebo s těmi, kteří mají na svědomí těžké zločiny.

Německá kancléřka a francouzský prezident dnes na Putina naléhali, aby se o navázání jednání mezi znesvářenými stranami Ukrajině osobně zasadil. Podle nich k tomu vyhlášené příměří poskytuje dobrou příležitost.

O Ukrajině dnes po telefonu hovořili i americký ministr zahraničí John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov. Podle Lavrova se Kyjev musí zříci předkládání ultimativních požadavků a zahájit rovnoprávný dialog s představiteli Doněckého a Luhanského regionu s cílem dosáhnout skutečného urovnání. Také ruský ministr trval na tom, že důležité je hlavně reálné naplňování příměří.

Jak Ukrajina, tak separatisté se od pátečního vyhlášení příměří vzájemně obviňují z jeho porušování. Kyjev tvrdí, že se v nutných případech pouze brání útokům rebelů a dosavadní obvinění Moskvy z toho, že používá minomety, odmítal.

Útok na pohraničníky

Ukrajinští pohraničníci oznámili, že v sobotu večer a v noci na dnešek odrazili dva útoky proruských separatistů v Luhanské oblasti, informovala dnes agentura Interfax. Jeden z útoků se podle ukrajinské strany uskutečnil v obci Červonopartizansk, kde ozbrojenci napadli pohraničníky palbou z minometů a ručních zbraní. Při dalším údajně ozbrojené skupiny separatistů zaútočily na stanoviště ukrajinských pohraničníků v obci Birjukovo. Při přestřelce byl zraněn jeden z pohraničníků.

Ukrajinský prezident dnes o svém 14bodovém mírovém plánu přesvědčoval občany v televizním vystoupení. Porošenko například obyvatelům východu země slíbil, že jako úřední řeč budou moci vedle ukrajinštiny používat ruštinu, a uvedl, že vedení tamních regionů dá větší pravomoci. Zároveň ale varoval, že pokud separatisté nesloží zbraně, tak proti nim ukrajinské jednotky rázně zakročí. Odmítl také jakékoli jednání o samostatnosti Doněckého a Luhanského regionu.